Iepenziekte slaat weer toe

De werkzaamheden tijdens de noodkap van iepen

Vondelpark: 27 juli 2013

Op woensdag, 24 juli 2013 werden maar liefst tegen de 25 iepen gekapt wegens een acute uitbraak van de iepenziekte. De iepenziekte is herkenbaar aan dode takken hoog in deze bomen, en als deze ziekte geconstateerd wordt, is een onmiddellijke noodkap van de aangeslagen bomen noodzakelijk.

Het is al de derde keer in vijf jaar dat deze ziekte zich voordoet. Eerder berichtten wij over de noodkap van iepen (2006) en over de iepenziekte op eiland Centrale Vijver (2011). Al een paar weken eerder was in de buurt al een iep uit voorzorg verwijderd, maar tijdens het hete en droge weer van de afgelopen dagen heeft de ziekte zich toch snel verspreid.

De iepenziekte is een schimmelinfectie die door een bepaald type kever verspreid wordt. Het is zeer besmettelijk. Zelfs de gekapte bomen vormen een haard van infectie als ze niet zorgvuldig van de bast ontdaan worden. In de beginjaren van de Vrienden van het Vondelpark was er vanuit de gemeente een plan om alle iepen van het Vondelpark uit voorzorg te kappen. Wij hebben toen een inventaris gemaakt van alle iepen, en het bleken er zoveel te zijn dat dit voor een massale ontbossing in het park zou zorgen. Het plan is ook daardoor afgeblazen.

Het Vondelpark is een iepenpark. Gelukkig zal dit zo blijven, want de iepen zullen vervangen worden door soortgenoten die resistent zijn voor deze ziekte.


52.356797,4.858156
Noodkap van Iepen
Kasia - 30 July 2013 om 08:31
Waarom kiest men er niet voor om onze waardevolle iepen te beschermen? Het vervangen kost volgens mij veel geld? en het duurt toch altijd weer een poosje voor er van die mooie grote bomen staan. Ik vind dit toch echt erg zonde.


Categorie: 2013 | DodeBoom