De Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop op de Picassoweide

Vondelpark: 8 mei 2017

Deze plant is 100 jaar geleden geïmporteerd uit Japan als sierplant voor de tuin. Het is een mooie plant die een beetje lijkt op bamboe, en bloeit in augustus met kleine witte bloempjes in trosjes. Toch ben je niet blij als het in jouw tuin groeit, want het woekert verschrikkelijk en je krijgt het nooit meer weg.

In het Vondelpark groeit het op verschillende plaatsen, het meest op en rond de Picassoweide. Hier wil men het eigenlijk ook bestrijden, maar dat is moeilijk. Gebruik van gif is taboe, en maaien maakt de kans op verspreiding alleen nog maar groter. Het snoeimateriaal moet namelijk afzonderlijk vernietigd worden, want als het tussen ander tuinafval komt is de gehele composthoop besmet.

De hoveniers concentreren hun werk op het bestrijden van de Reuzenberenklauw, die ook overal in het park woekert. Het extra probleem van deze plant is dat het sap uitermate giftig is. Als de plant beschadigd raakt, en het sap komt op jouw huid, dan geeft het onder invloed van zonlicht grote brandblaren.

Op de foto staan enkele Japanse Duizendknoop planten die rond een tweetal jonge bomen groeien. Kennelijk is bij het aanbrengen van nieuwe grond bij de bomen deze plant geïntroduceerd.

Zie op deze kaart de verspreiding van de Japanse duizendknoop in Amsterdam.


Hier een overzicht van de verspreiding in het Vondelpark

52.3570,4.8678
Plek waar de foto gemaakt werd
52.3600,4.8704
Japanse Duizendknoop
52.3576,4.8687
Japanse Duizendknoop
52.3578,4.8674
Japanse Duizendknoop
52.3589,4.8664
Japanse Duizendknoop

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2017 | Bloemen | Picassoweide | Overlast |