De IJsvogel in het Jaar 2017

Aan de wand bevindt zich het IJsvogelnest

Vondelpark: 15 februari 2018

In het jaar 2017 werd de ijsvogel meerdere malen waargenomen. Of het over een enkel exemplaar gaat of een paar is niet duidelijk.

Het wordt vaak waargenomen langs de vijvers tussen blauwe theehuis en het Paviljoen. Hij is heel moeilijk te observeren, het verstopt zich goed, en vliegt snel als een schicht voorbij. Om die reden heb ik alleen meldingen van geoefende vogelaars gekregen.

Op de Schapenweide (ook wel Ooievaarsweide genoemd), ligt iets wat wandelaars zien als een heuvel. Maar dat is een stevige dijk. Ooit aangelegd als depot om het bagger op te slaan voor de toen geplande werkzaamheden om de bodem van de vijvers te verbeteren, maar omdat het te lang niet gebruikt is zijn de dijken poreus geworden. Nu is het een leuk en rustig natuurgebiedje geworden waar niemand bij kan komen, met wilde begroeiing en met een zeer wisselende waterstand. Aan de binnenkant van de dijk zijn een paar gaten aangetroffen die typisch lijken op die van een ijsvogelnest.

Er is geen broedresultaat vastgesteld, wel nestgedrag. In de zomer van het jaar 2016 is een nest mislukt, omdat door de droogte het water verdween. Waarschijnlijk heeft een dier, vermoedelijk de vos, het nest leeggehaald.


Er zijn nu plannen om de omstandigheden van de broedplaats te verbeteren. Begroeiing langs de wand zal worden weggehaald, de wand wordt steiler gemaakt, en er moet gezorgd worden dat er de hele zomer water in het bassin moet zijn.


52.357009,4.865359
Hier is het nest van de IJsvogel
Dominique - 1 maart 2018 om 07:51
Ik heb gisteren (28 febr 2018) rond 14:30 uur een ijsvogel gezien, vliegend over het water tussen toeristeninformatiepunt Vossiusstraat en het standbeeld van Vondel.


Categorie: 2018 | Schapenweide | Vogels