Vondelbeeld en Andere Renovaties

Vondelpark: 15 oktober 2009

Beeld van Vondel wordt opgeknapt

Eind september 2009 werd de laatste grote fase van de renovatie in het Vondelpark afgerond. Dit was het gebied ruwweg vanaf de van Eeghenstraat tot aan de PC Hooftstraat, dat enkele maanden lang met hekken afgesloten was. Deze opknapbeurt behelsde dezelfde werkzaamheden als bij de andere renovatiebeurten waarover wij al eerder berichtten: Betere afwatering langs de paden, en verbetering van de lemen voetpaden, werk aan de grasmat en de bosschages, hier en daar werd een fundament gelegd voor een nieuwe boom, en ter afsluiting werden alle fietspaden van een nieuwe plak asfalt voorzien.

Tegelijkertijd werd het beeld van Vondel aangepakt. Nergens in het park is duidelijker te zien hoe snel de grond inklinkt. Nog maar een paar jaar geleden werd een berg zand aangebracht zodat de bakstenen fundamenten van het beeld niet meer zichtbaar waren, maar enkele maanden daarna al begon de grond eronder in te klinken, en de zandlaag te verschuiven zodat de baksteentjes weer zichtbaar werden.
Nu wordt de ophoging rond het Vondelbeeld wat beter aangepakt. Een betonnen rand rond het beeld moet de verschuiving van het zand dat wordt opgebracht verhinderen, -de rand gaat tevens dienen als zitbank. En de natuurstenen sokkel met de bakstenen fundering wordt ook aangepakt. Zie de werkzaamheden op de foto.
Ook is men nog bezig op het terrein van het Openluchttheater (VOLT). Daar wordt de afwatering verbeterd, en dan komt hier ook een plak verse asfalt. Tijdens de renovatie daar is het terrein afgesloten, maar je kunt eromheen via het paadje achterlangs.

Zondag 18 oktober moet het park vrij toegankelijk zijn in verband met de Amsterdamse Marathon, en daarna volgen een paar kleinere restauraties, te beginnen bij de ingang Amstelveenseweg, bij de Vondeltuin. De ingang van de Amstelveenseweg wordt dan afgesloten tot midden december 2009.

Laatste Nieuws

Het was te verwachten dat het nauwe weggetje naar de ingang Oranje Nassaulaan helemaal vol zou lopen met sluipverkeer. Kennelijk heeft men gemeend dat dit een onwenselijke situatie is, want vanaf vandaag -donderdag- werd het toegangshek gesloten.

Inmiddels is de ingang weer geopend, alleen de hoofdingang aan de Amstelveense Weg is nog afgesloten

De natuurstenen bank die op de betonnen ring om het beeld wordt geplaatst wordt op dit ogenblik gemaakt door een Hoorns natuursteenbedrijf. De bank bestaat uit 65 blokken Belgisch blauw hardsteen, en zal in totaal 85 ton wegen.