Nieuwe Ooievaarspaal

Nieuw nest wordt ingericht

Vondelpark: 23 februari 2023

Jaarlijks in het voorjaar worden door de vrijwilligers van Groene Buurten de wilgen op de Koeweide geknot. Gebeurt dat niet, dan worden deze oude stronken topzwaar, en vallen ze om. Ondanks het snoeiwerk is dat bij een aantal al gebeurd. De wilgen zijn aan de waterkant essentieel voor de oeverbescherming. De wortels houden het verdere afkalven door het water van de veengrond tegen.

Dode wilgen worden vervangen door jonge bomen. De takken die bij het snoeiwerk vrijkomen worden in bundels samengebonden, en in het water tegen de oever vastgezet zodat het verder eroderen van de walkant wordt tegengegaan.

Ooievaarsnest

Even buiten de Koeweide, bij de ingang, staat een populier die ook topzwaar aan het worden was. Deze is afgetopt, met de bedoeling dat het weer gaat uitgroeien. Om ervoor te zorgen dat het zaagvlak niet gaat rotten moet het afgedekt worden.

Daarvoor heeft men bedacht dat er een overbodig ooievaarsnest op geplaatst kon worden. De randen van het nest werden door de vrijwilligers gevlochten met dunne twijgen van de wilgen (zie foto). Het resultaat is erg fraai geworden, en het nest is intussen met een hoogwerker geplaatst. Nu maar hopen dat het nest niet gebruikt gaat worden, want drie broedparen in het Vondelpark is wel erg veel...


52.3555,4.8599
Het nieuwe ooievaarsnest

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha