Vrijwilligersseizoen Koeweide Loopt Ten Einde

Luis laat aan de vrijwilligers een gevonden kikkertje zien (Foto Bart Nooij)

Vondelpark: 27 november 2015

Aanstaande zaterdag, 28 november 2015 is de laatste vrijwilligersbijeenkomst op de Koeweide in het Vondelpark. Om 10 uur is het verzamelen bij het hek, en dan gaan we langs de nestkasten in het park zelf. Ze worden dan grondig schoongemaakt en ontdaan van parasieten en andere enge beestjes. Dit alles onder leiding van de voorman van de hoveniers, Luis. Hij zal uitleg geven over de vorige bewoners van de kast, en er wordt een sporenonderzoek gedaan in hoeverre het nest succesvol was. Alle waarnemingen worden genoteerd en vergeleken met de waarnemingen van vorige jaren.

Hier is een verslag van een vorige schoonmaakactie

Deze werkexcursie is dan tevens de laatste van een lange serie van werkdagen op de Koeweide. Vanaf het voorjaar is er gemiddeld eens in de twee weken een werkdag geweest, georganiseerd door het NMT-team Zuid en geleid door Luis. Iedere werkdag werd begonnen met een uitgebreide wandeling met uitleg over het gebied. Luis wijst ons dan met passie op de vele bijzonderheden en nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Alle kruiden, planten, struiken en bomen worden bij naam genoemd. De relatie tussen de omgeving en het leven wat daar ontstaat. Maar ook over de vele amfibieƫn, zoogdieren en vogels die op de Koeweide hun woonplek hebben.

Wat zagen we?

Bijzonder dit jaar was de ware explosie van met name de Bruine Kikker. Overal waar je loopt zie je ze wegspringen. Meestal zijn het de hele kleintjes die we vinden, de volwassen kikkers waren kennelijk zo wijs zich goed te verstoppen. Vooral de schoolkinderen die voor een educatieve excursie op de Koeweide kwamen, brachten een groot deel van de tijd door om kikkertjes in een jampotje te stoppen om ze zo rustig te kunnen observeren. Verder zagen we dit jaar enkele keren de ijsvogel. Vlak bij de Koeweide zijn weer bosuilen geboren. We zagen buizerds en sperwers, en resten van hun prooi die dan door Luis geanalyseerd werden. Een dode rat, daarvan zijn er ook veel in het park.

Ook de egel doet het goed in het Vondelpark. Wij vonden eens een aangevreten egel. Naar aanleiding van de foto's die wij ervan gemaakt hebben concludeerde een ecoloog dat het een vos moet zijn geweest die het dier zo kon aanvallen. De volgende dag was de rest van de egel verdwenen... Ook zijn er een groot aantal konijnen en reigers gevonden die alleen maar door een hond gedood hadden kunnen worden.

Na de excursie wordt het hard werken voor de vrijwilligersploeg. In het voorjaar en zomer wordt er geplant en onderhoud gepleegd aan de educatieve constructies; in het najaar wordt er gemaaid en wordt het hooi van het veld gehaald om zo de grond voedselarmer te maken.

Volgend voorjaar kunnen nieuwe belangstellenden zich melden voor het werk op de Koeweide. Bent u geĆÆnteresseerd in de kikkers, dan kunt u zich vanaf nu opgeven voor de kikker- en paddentrek aan het eind van de winter met dit formulier.


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha