Slootjesdag op de Koeweide

Met blote voeten in de modder waterdiertjes vangen

Vondelpark: 16 juni 2015 door het Natuur- en Milieuteam

Afgelopen zondag werd op de Koeweide van het Vondelpark de jaarlijkse Slootjesdag van het IVN georganiseerd.

Bezoekers van het park werden uitgenodigd om onder leiding van een Natuurgids een rondleiding over de normaal afgesloten Koeweide te volgen, waarbij aandacht werd besteed aan alle natuurlijke bezienswaardigheden in dit bijzondere natuurgebied midden in de stad. Voor de kinderen was er de mogelijkheid om kennis te maken met het leven onder water door het zelf te doen; hengelen met een schepnet en dan de vangst te determineren. De organisatie was in handen van het IVN, en de natuurgidsen waren vrijwilligers van het Natuur- en Milieuteam van de SOOZ.

De Slootjesdag was een groot succes. Er waren meer dan 500 bezoekers, waarvan de volwassenen een indruk hebben gekregen van dit prachtige natuurgebied en de kinderen zich vanaf nu Slootjesexpert mogen noemen.


In de modder naar waterdiertjes zoeken

De jonge onderzoekers kregen elk een schepnet en konden dan in een van de twee poelen hun geluk uitproberen. De ene poel heeft een steigertje, maar de tweede poel kon door de lage waterstand alleen maar benaderd worden door met je blote voeten in de modder te gaan staan. Je kon voorzichtig met je netje aan de oppervlakte gaan roeren en je vangst in een schaaltje water onderzoeken, maar de meesten baggerden een lading modder op en gingen dan aan de kant de beestjes eruit zoeken.

Zo werden er de meest bijzondere vondsten gedaan, die zelfs de begeleidende natuurgidsen verbaasden. Het leven in de Koeweidepoelen bleek bijzonder rijk en gevarieerd. Behalve watertorren, bootsmannetjes, wantsen, tubifex, slakken en verschillende larven verder ook gevonden; diverse kikkervisjes met nul, twee of al vier poten, een visje van een watersalamander, waterschorpioenen, en een grote larve van een libel. Als je dan een van je beestjes in een loeppotje deed en er een tekening van maakte, kreeg je als beloning een button met de tekst Slootjesexpert erop. Zo hebben tal van kinderen op een leuke manier kennis gemaakt met onderzoek van de natuur, en hebben enkelen misschien wel een start gemaakt met een bijzonder interessante nieuwe hobby.


Als je dit gemist hebt hoef je niet tot volgend jaar te wachten. Wil je onder leiding van een natuurgids van alles leren onderzoeken over de natuur op de Koeweide -met jouw klas of met je vrienden en vriendinnen, dan kun je contact opnemen met het Natuur- en Milieuteam om te vragen wat de mogelijkheden zijn.


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2015 Koeweide Ecokids