Seizoen 2012 van de Werkgroep van Start

Werken aan een wilgenpoort

Vondelpark: 25 april 2012

Op 18 april was de eerste werkdag voor de vrijwilligers van het Vondelpark. De opkomst was niet erg groot, maar het enthousiasme van de aanwezigen was er wel, en het resultaat mocht er zijn.

Luis, de voorman van de hoveniers van het Vondelpark, begeleidt de werkzaamheden op een verantwoorde manier. De werkzaamheden zijn dit jaar gericht op het versterken van de natuureducatieve waarde van het natuurpad op de Koeweide, zodat er meer te ontdekken valt voor de klasjes van basisschoolleerlingen die regelmatig worden rondgeleid.

Omdat voor de meesten van de aanwezigen de Koeweide nog onbekend terrein is, besloten we eerst een ronde te verkennen. Luis heeft zich gespecialiseerd op het ecologisch onderhoud van parken, en deze kennis deelt hij graag met de deelnemers. Het is een spoedcursus kruiden- en bloemennamen. We zagen een eendennest bovenin een knotwilg en vreemde sporen en holen. Lopend langs het natuurpad vormden we ook een visie wat er de komende werkdagen aan werkzaamheden te doen zijn.

Vandaag moest het snoeimateriaal van wilgen weggewerkt worden. Luis had een opzet van een poort gemaakt, en de wilgentakken worden erin geweven. Het is zwaar werk, maar brengt veel voldoening. Op den duur vormt zich een natuurlijke tunnel, de wilgentakken zullen wortel vangen en gewoon verder groeien. De volgende werkdag, op woensdag, 9 mei 2012 zal de poort afgebouwd worden.

De werkgroep Vondelpark is ooit opgericht door Cornelie van de Feen, medewerker van wat nu de SOOZ heet. Het is nog steeds een project van de SOOZ, maar de communicatie naar de werkgroepleden en de promotie van activiteiten wordt nu verzorgd door hetVondelpark.net

Heeft u belangstelling in de werkzaamheden? Vul dan dit formulier in.