Schade na Zomerstorm

Drie omgevallen populieren bij de Zocherstraat

Vondelpark: 26 juli 2015, aangevuld op woensdag, 29 juli 2015

De zwaarste zomerstorm ooit gemeten die gisteren woedde heeft ook in het Vondelpark voor schade gezorgd. Er zijn enkele bomen omgewaaid, en het hele park ligt vol met afgewaaide takken. Maar in het geheel valt de schade mee.

Ons weerstation heeft een maximum windsnelheid van 75 km/h gemeten, net windkracht 9 dus. De bomen die omgewaaid zijn stonden allemaal hoog ons het lijstje van kwetsbare bomen; het waren bijna allemaal populieren en een enkele kastanjeboom. Populieren zijn snelle groeiers en behoren tot de hoogste bomen in het park, hun hout is vrij bros, en de wortels zijn door het hoge grondwater niet sterk. Kastanjebomen lijden in het park allen aan de bloedingsziekte, waardoor de bast scheurt en het hout eronder aangetast wordt.

Op de hoogte van de Zocherstraat zijn vier hoge populieren omgewaaid. Een aan de rand van het park, en drie populieren die voor storm heel kwetsbaar geworden waren doordat in 2013 alle iepen die achter deze bomen stonden moesten worden omgekapt. (Lees Iepenziekte slaat weer toe). Andere bomen zijn gesneuveld omdat er een omgewaaide boom op viel.

Het Vondelpark is niet afgesloten geweest, en het is nu weer veilig het park te bezoeken.

Een van die populieren was afgeknakt

Een van de drie populieren bij de Zocherstraat was op spectaculaire wijze afgeknakt, zoals de foto laat zien.


Laatste Nieuws

De hoge monumentale populieren die achter het Vondelbeeld stonden, waren tijdens de storm ook behoorlijk beschadigd. In meerdere bomen waren grote takken afgewaaid. Uit voorzorg worden deze windvangers op dit ogenblik ook weggehaald. Onze correspondente Carine maakte deze foto's van de kap.

Kapwerkzaamheden achter het beeld van Vondel (Foto: Carine)
Er komt veel hout bij vrij (Foto: Carine)


Laten we hopen dat deze bomen vervangen worden door stevige hoog-groeiende iepen. Moeten het toch weer populieren worden, dan zouden wij graag zien dat Vondel geflankeerd zou worden door Italiaanse populieren.

Lees het artikel Bomenplant na Zomerstorm dat een vervolg is op dit bericht.


52.356895,4.858606
Plek van de grootste schade door de storm
KlaasV - 12 augustus 2015 om 10:27
Zeer curieus en schrikken dat ook enkele bomen die al heel veel jaren hadden , iconen van het park bij het grote grasveld, en zelfs deze storm hebben overleefd ook zijn gekapt, de 'voorzorg' moet niet te grote vormen aannemen, bovendien ga je niet met storm het vondelpark in, de natuur neemt en geeft....
josje p. - 4 september 2015 om 15:45
ik ben ook erg geschrokken hoe een paar 'gezonde' grote populieren zg uit voorzorg gekapt zijn. ze zagen er dook nog prima uit 'van binnen'. Erg wantrouwend word ik van zulke niet aangekondigde schijnbaar willekeurige kap aktes , de bomenmaffia noem ik ze dan, die knappe kappers!