Waarheen met de Scooters

Scooters geparkeerd langs de Kerwinweide

Vondelpark: 18 februari 2012

Het probleem van de barbecue is nog niet opgelost of het volgende probleem dient zich al aan: De scooters in het Vondelpark.

Het speelt zich alleen af tijdens die zeldzame paar warme dagen in het jaar. Als het dan eens een keer zonnig en warm is gaan de Tweets rond dat het het Vondelpark The Place to Be is, en trekt het hele Twitterende publiek richting Vondelpark. De scootertjes waarmee men dan op volle snelheid het park in komt rijden veroorzaken irritatie bij de bezoeker die gekomen is om rust in het Vondelpark te beleven.

Dit is al jaren een bekend verschijnsel, en hoewel de klachten hierover steeds vaker bij hetVondelpark.net gemeld worden, doet de politie hier veel aan. Er wordt wel degelijk vaak bekeurd, en vaak heeft de redactie gezien dat overtreders in een wachtrij werden opgesteld om het gele papiertje in ontvangst te nemen. Tijdens de korte zomer in mei 2011 zijn er 60 bekeuringen uitgedeeld. Soms zie je dat een bestuurder de politie in de verte al ziet posten, en maakt dan snel rechtsomkeert. Maar uiteindelijk zal door streng te handhaven het lukken om het park helemaal vrij van rijdende scooters te krijgen. De zelfde tactiek heeft ook geholpen met het fietsvrij maken van de Leidsestraat!

Maar, wat velen nu als een probleem zien is het aanwezig zijn van scooters in het park. Want, als je net gezellig een rondje door het park gebromd hebt, en ze zet je motor af, dan ben je niet meer strafbaar! Je parkeert dan aan de rand van de BBQ-weide, en dan ga je daar lekker je lapje bereiden.

Nu gaan er stemmen op uit de deelraad Zuid en de Vrienden van het Vondelpark om dan maar de scooter helemaal te verbieden in het park. Het Parool meldde al vorige week dat een verbod aankomende was.

Het is een beetje kortzichtige gedachte van deze partijen. Want vormen deze geparkeerde scooters echt een gevaar, of is dit alleen maar het probleem van een kleine elite die zich ergert aan deze drukte? Een tweede vraag die je kunt stellen is of het juridisch wel mogelijk is om zoiets te verbieden? Scooters zijn gewoon toegelaten op de openbare weg, en hoe kun je zo'n modegevoelig apparaat als een scooter juridisch correct definiƫren?

En het laatste probleem is waar die scooters dan heen moeten als ze dan echt niet het park in mogen? Juist, vlak voor de ingangen. Voornamelijk bij de ingangen van de PC.Hooftstraat, Obrechtstraat en van Eeghenstraat zal dan een complete chaos ontstaan. Staan ze bij direct bij de ingangen zullen hulpdiensten er niet meer door kunnen, staan ze op straat dan kunnen de auto's er niet door, op de stoep dan gaan de omwonenden luidkeels klagen. Wat voor verordening moet je dan gaan bedenken?

Wij wensen de deelraad veel wijsheid toe. En als de politie maar doorgaat met streng handhaven zal het probleem enigszins binnen de perken blijven.


Scooterbelang - 23 February 2012 om 08:48
Eindelijk een genuanceerd artikel, want scooters zijn verboden in het vondelpark
rik - 11 maart 2015 om 14:43
Het park is een van de weinige plekken in de stad waar je rustig kunt lopen of fietsen zonder herrie en stank van scooters en brommers opgedrongen te krijgen. Mag dat aub zo blijven? Het scootervolkje mag best van het park genieten, maar kom dan lekker lopend of op de fiets, en laat dat lullige scootertje thuis.
Bakker - 31 maart 2015 om 19:11
Ik vind t jammer dat alle scooters met deze regel over een kam worden geschoren. Ik heb namelijk een electrische snorfiets, geen stank, geen geluisoverlast en ik sport bij de festina in het park. Ik moet nu als vrouw alleen s'avonds door het park lopen naar de sportles want ik mag niet meer het park in. Terwijl ik niemand tot last ben. Ik voel me onveilig 's avonds in het park. Ik vind t een vervelende situatie. Het wordt voor mij dan of fietsen (wat best ver is) of s avonds niet meer naar les.
Hendriks - 12 juni 2016 om 10:13
Scooters -rijdende - geven overlast en de bestuurders zijn meestal niet erg sociaal. Ze laten zich niet aanspreken. Ik persoonlijk vind dat ze niet in de parken mogen komen. Ga maar lopen, fietsen of met de bus of zo. Laat de parken, de dieren die er wonen en de bezoekers van de rust genieten.
Menno - 20 april 2018 om 12:15
Eens met bovenstaande, electriche scooters moeten gedoogd worden.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha