Vondelpark 4 te Huur

Vondelpark: 29 augustus 2011

Huisje te huur

Vondelpark 4 is het huisje dat staat in het Vondelpark, aan het eind van de Kattenlaan. Ooit was hier het gemaal dat water uit de polder pompte en uitsloeg via de Kattensloot in de Overtoom, dat in die tijd nog een kanaal was. Toen de Overtoom gedempt werd werd het gemaal verplaatst naar de Schinkel, en kwam het huisje vrij voor de parkwachter. Die heeft er lange tijd gewoond, maar nu staat het huisje al vele maanden leeg.

Het Stadsdeel heeft gezocht naar een nieuwe bestemming, en heeft besloten dat dit Kinderopvang moet worden. Een merkwaardige beslissing, want als je het gebouwtje van dichtbij bekijkt zie je al meteen dat het zo klein is dat hier nooit een schooltje in past. Waarom heeft het stadsdeel dan voor deze bestemming gekozen?
Er is al vaker een initiatief geweest om deze locatie een publieke bestemming te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een bezoekerscentrum voor het Vondelpark. Kijk bijvoorbeeld naar het Sarphatipark. Daar is ook een gemaalhuisje dat beheerd wordt door een groep vrijwilligers. Het werkt goed, er worden geregeld vanuit deze plek excursies georganiseerd, er zijn dagen dat het gebouw open is voor voorlichting, en men kan er stekjes kopen.
Zo'n gelegenheid ontbreekt nog in het Vondelpark. Ook hier zijn er voldoende groepen die invulling kunnen geven aan de bestemming van een voorlichtingscentrum: de Vrienden van het Vondelpark zoeken al jaren een herkenbare vergaderruimte, de Werkgroep Natuur en Milieu Zuid kampt met ruimtegebrek nadat ze hun oude kantoor moesten verlaten, de UvA heeft plannen om de ooievaars te voorzien van zenders en hebben daarvoor een grondstation nodig, de vrijwilligers van het Vondelpark en de Werkgroep Reptielen Vondelpark hebben een ontmoetingsruimte nodig, en de groeiende redactie van hetVondelpark.net kan ook wel een kantoortje gebruiken!
Daarbij heeft het Vondelpark dringend een zaaltje nodig waar voorlichting gegeven kan worden over het park, in de vorm van een tentoonstelling.

Dit klinkt als een fantastisch idee natuurlijk, en ieder ruimdenkend raadslid zou hier meteen enthousiast voor worden. Maar waarom gaat dat hier niet werken?
Dat komt omdat het gebouwtje binnen de grens van Stadsdeel West valt, en de rest van het Vondelpark onder Zuid. West heeft helemaal niets met het Vondelpark, en waarom zouden ze dan het gebouwtje een Vondelpark-bestemming geven?

West heeft dus gekozen voor Kinderopvang. Betekent dat dat het gebouwtje gegeven wordt aan het Kinderkookcafé, die al lange tijd ambities heeft om in de uiterst lucratieve markt van de kinderopvang te stappen? Betekent dat dat al gauw ingezien wordt dat het gebouwtje te klein is, en dat er uitbreiding moet komen? Al eerder -een paar jaar geleden- stonden er op het werfterrein een groot aantal wooncontainers van een kinderopvang waar het stadsdeel geen raad mee wist. We hopen dat deze situatie zich niet gaat herhalen.

Hopen is dus op een wijs besluit van de deelraad West, -als de kaarten niet allang verdeeld zijn...
Mochten enkele politici van West nog twijfelen -ik weet dat jullie dit lezen!- is hetVondelpark.net graag bereid een realistisch 'busines plan' voor Vondelpark 4 te schrijven en aan de deelraad te presenteren!

Naschrift

In al hun wijsheid heeft het stadsdeelbestuur gekozen om het te verhuren aan een kinderopvang.


52.3589,4.8658
Gebouwtje Vondelpark 4
Annemiek - 27-09-2011 14:38

Dat het gebouwtje onder West valt en het park onder Zuid en waarom zou West het gebouw een Vondelpark bestemming geven? Wat een burocatisch genuezel! Het huisje staat toch ín het Vondelpark!? Lijkt me duidelijk. De bestemmingen klinken goed. Hoewel ik er ook wel zou willen wonen.

Bas - 28-09-2011 12:45

Er is geen betere bestemming voor Vondelpark 4 dan kleinschalige kinderopvang. Wat is er nu beter dan jonge Amsterdammertje s op deze manier laten leven en spelen in het mooie Vondelpark! Maar dan wel kleinschalig, met respect voor de bestaande architectuur van het huis en de plek in het park. Het Kinderkookcafe lijkt hiervoor niet de juiste kandidaat. De argumenten waarom het stadsdeel heeft gekozen voor deze partij zijn zwak.
Tante Linde is een kleinschalig kinderdagverblijf op de Overtoom op steenworp afstand van Vondelpark 4 en ik weet dat Tante Linde een plan voor het huis heeft ingediend bij het stadsdeel West dat een 'perfect match' met het huisje heeft. Mijn oudste dochter heeft hier destijds drie jaar lang heerlijk gespeeld met iedere dag excursies in het Vondelpark. Het plan van Tante Linde respecteert de indeling en bouw van het huis en wil geen uitbreiding/verbouwing
Ook wil Tante Linde, naast kinderopvang, vanuit het huis openbare Vondelparkactiviteiten organiseren. Dit ligt min of meer in lijn met initiatieven die hierboven omschreven. Waarom niet de handen in elkaar slaan? Informeer naar het plan van Tante Linde. Het is een compleet voorstel aan het stadsdeel West met een sluitende begroting (incl. bijdrage aan de renovatie). Het voorstel van Tante Linde is overigens ook goedgekeurd door het stadsdeel, maar enkele andere voorstellen van grotere, meer commerciële partijen, kregen de voorkeur van het stadsdeel. Waarom?

Ik ben een particulier, geen speculant. Geboren in de Vondelkerkstraat en opgegroeid in het Vondelpark (ben nu 65 jaar). Mijn moeder (90 jaar) woont nog steeds in de Vondelkerkstraat. Heb dus veel verwantschap met dit park, overgehouden aan mijn jeugdperiode.

Floor - 28 November 2012 om 20:12
Staat men ook open voor verkoop aan particulieren? Ik ben zeer geinteresseerd!
Monique - 24 June 2013 om 18:05
Ja ook ik ben heel geïnteresseerd om te huren of te kopen. Ook om er te wonen en er tegelijk een kinderopvang te bestieren. groeten Monique
chantal - 2 mei 2015 om 20:21
Ik ben al een tijdje op zoek naar een lokatie voor een kleinschalig kinderdagverblijf in Amsterdam. Ik heb de papieren ook om er een te starten en het pedagogische plan staat al klaar. ik hoop dat u mij terug kunt bellen en wij dit gezamelijk kunnen bespreken.

Bij voorbaat dank Chantal Morsen.


Categorie: 2011 | Kattenlaan | Kinderen