Nieuws uit het Vondelpark

Nieuws uit het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Vondelniews


Oud Vrienden van het Vondelpark-bestuurder Sven Pinck (1971-2022)

Sven Pinck zit op zijn bankje (klik voor vergroting)

Vondelpark: 6 mei 2022 door Olaf Paulus van Pauwvliet

Het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark bestaat meestal uit Amsterdammers die een hechte band koesteren met het Vondelpark. Dat gold in extreme mate voor Sven Pinck die op 28 april 2022 op 51-jarige leeftijd is overleden. Als enige Vriend had hij een eigen bankje in het park, met op een bordje zijn naam en een levenswijsheid: "Wees lief en koester elkaar. Vier het leven". Dit motto paste hij niet alleen toe in zijn privéleven met echtgenote Janneke en kinderen Ella en Douwe. Ook in zijn werk bracht hij een liefdevolle en vrolijke noot. Bij de Vrienden van het Vondelpark werd die kracht in 2011 merkbaar bij zijn aantreden als secretaris. Bestuursvergaderingen met Sven waren altijd sprankelend en gezellig. Na afloop nam hij ons vaak mee op zijn reusachtige sloep voor een tochtje door de grachten.

Toen de Vereniging hem in 2017 vroeg om opnieuw secretaris te worden in een interim-bestuur aarzelde hij niet. Het Vondelpark had hem nodig. Sven heeft toen de vereniging door een lastige fase geloodst. Vlak daarna werd Sven ernstig ziek. Maar in het AMC was hij altijd optimistisch, ook al waren de diagnoses slecht. Die levenskracht toonde hij nog vlak voor zijn dood met een groot feest voor zijn vijftigste verjaardag dat voor velen ook een afscheid betekenden. Maar de sfeer was vrolijk. Op de dansvloer swingde Sven als vanouds.

Het Vondelpark is een opmerkelijke Vriend verloren, maar zijn bankje staat er nog, vlakbij het Blauwe Theehuis. Hij zat er graag.

(klik op de foto voor een vergroting)

Lees meer...

Vindhek Vondelpark Viert Vijftiende Verjaardag

Het Vindehek, bij het 10 jarig jubileum

Vondelpark: 2 maart 2021 door Annemarieke Weber

Op 1 maart 2021 viert het Vindhek Vondelpark haar vijftiende verjaardag. Kunstenares Annemarieke Weber kijkt met veel plezier terug op de vele verrassende reacties. Haar interactieve kunstinstallatie ontmoet zoveel mooie emoties, mensen, verhalen, media, BN’ers en ja, óók gevonden voorwerpen, maar vindt Weber: “het gaat om de mensen, niet om de spullen.”

Lees meer...

Weinig Activiteit op deze Webstek

Voorzitter, Secretaris en Penningmeester van de Vrienden van het Vondelpark

Vondelpark: 24 januari 2019

Zoals u wellicht is opgevallen was er de laatste tijd weinig activiteit op deze webstek. Dat komt omdat de hoofdredacteur voor enige tijd zijn werkzaamheden heeft moeten concentreren met het weer op orde brengen van de zaken binnen de Vrienden van het Vondelpark (VvVp).

Zoals u wellicht weet zijn de VvVp en deze webstek onafhankelijk van elkaar. Hier leest u algemeen nieuws over wat er in het Vondelpark gebeurt, en daar wat meer verenigingsgerichte berichten.

Binnenkort treedt dit interim-bestuur af en geeft het de verenigingszaken over aan een verse ploeg die intussen aan het trappelen zijn om maar te kunnen beginnen. Zaken die veel energie hebben gekost zijn de zaak van de Theetuin en de Kansenkaart.

De redactie gaat daarna weer hard aan de slag om u te voorzien van de laatste nieuwtjes over en in het Vondelpark.

Lees meer...

Door de Storm is het Park Afgesloten

Afgesloten ingang door de storm

Vondelpark: 18 januari 2018

Laatste Nieuws: de hekken zijn weer geopend

Vanwege de korte en heftige storm is als noodmaatregel het park afgesloten. Alle hekken zijn dichtgemaakt, en niemand mag het park in.

Deze maatregel is genomen omdat het gevaar te groot is dat iemand geraakt wordt door een afgewaaide tak, of nog erger, onder een omvallende boom terecht komt.

Het gevaar bij storm is in het Vondelpark extra groot, omdat het park veel zwakke bomen heeft en de bomen in slappe grond staan. Naar verwachting zal later deze dag -als geconstateerd is dat het gevaar geweken is en alle bomen stabiel rechtop staan, het park weer geopend worden.

Lees meer...

Eerste Sneeuw van deze Winter

Sneeuwpop in het Rosarium

Vondelpark: 12 december 2017

En plotseling ligt er weer een dik pak sneeuw in het Vondelpark. Zondag begon het te sneeuwen. Eerst natte sneeuw en geleidelijk aan werd de sneeuw dikker. In een uur was het hele Vondelpark wit.

De eerste dag was het geen mooie plaksneeuw, maar ondanks dat verrezen overal sneeuwpoppen. Deze sneeuwpop werd in het Rosarium aangetroffen.

Maandagmiddag begon het weer te sneeuwen, en nu was het volle dikke sneeuw, die nog een paar dagen zou blijven liggen.

De lanen werden schoongehouden door tractor met een grote veger en een sneeuwschuif. Vorige jaren werd er nog een zand- en zoutmengsel gebruikt, maar gelukkig blijft de natuur nu bespaard van pekel.

Lees meer...

Meer Vondelnieuws artikelen in de complete index