Vindhek Vondelpark Viert Vijftiende Verjaardag

Het Vindehek, bij het 10 jarig jubileum

Vondelpark: 2 maart 2021 door Annemarieke Weber

Op 1 maart 2021 viert het Vindhek Vondelpark haar vijftiende verjaardag. Kunstenares Annemarieke Weber kijkt met veel plezier terug op de vele verrassende reacties. Haar interactieve kunstinstallatie ontmoet zoveel mooie emoties, mensen, verhalen, media, BN’ers en ja, óók gevonden voorwerpen, maar vindt Weber: “het gaat om de mensen, niet om de spullen.”

Al vijftien jaar roept het Vindhek in het Vondelpark emoties op bij het publiek. Het concept en de ontwerpen zijn van Annemarieke Weber. “Eerlijkheid, vertrouwen en respect voor elkaar worden tastbaar, zichtbaar en voelbaar in het Vindhek,” legt de kunstenares haar concept uit. “Mensen worden blij als ze zien dat eerlijke vinders de moeite hebben genomen om verloren spullen in een knijper van het Vindhek te hangen. Je voelt en ziet dat mensen wat voor elkaar over hebben, en elkaar aandacht en respect schenken.”

Ontmoet elkaar

Het Vindhek verandert verliesverdriet in voelbaar vindgeluk. Die onvervangbare knuffel, de tweede oorbel bij een paar dat nog van je oma was, die gekke zonnebril. Het mooiste is als verliezer en vinder oog in oog met elkaar komen te staan in een maatschappij waar we het grootste deel van de dag naar beeldschermen turen, als we geen praktisch beroep hebben tenminste. Tijdens de coronatijd voelen we allemaal hoeveel goed een ontmoeting met een ander ons doet.

Vliegensvlug Vindhek

In 2006 werd het eerste Vindhek onder het viaduct onthuld als project van de stichting ‘Hart voor het Vondelpark’. Dit was een ready-made-art-versie. “Ik hou van praktisch en concreet,” zegt Weber. “Ik was al een jaar bezig om een Vindhek in de Kinkerstraat te realiseren en wilde in het Vondelpark sneller werken.” Een bord met de gebruiksaanwijzing, handbeschreven houten wasknijpers en twee bouwhekken van de renovatie en húp, het eerste Vindhek van Nederland kon vliegensvlug geopend worden. Voor de Kinkerstraat zou het bij elkaar vier jaar duren tot de feestelijke onthulling.

Contradictio in terminis

In het ambtelijk systeem heette de kunstinstallatie een “permanente nutsvoorziening van tijdelijke duur.” In 2007 verhuisde het stadsdeel het Vindhek naar de ideale locatie: op de driesprong bij het Filmmuseum. En weer terug, heen, en weer terug. In 2009 kreeg het Vindhek van overheidswege haar “permanente status.” Gewoon laten staan was goedkoper dan elke winter weer opslaan en verhuizen. En de locatie was nu ook perfect, zó toegankelijk voor iedereen. Een deel van het oorspronkelijke ontwerp werd gerealiseerd en mensen poseerden lustig tussen Vindhek en het bord met vertalingen en vlaggetjes. Dat sprak aan! Het geheim van het Vindhek – op die plek – is de menselijke maat. In 2016, tien jaren na de eerste versie werd het oorspronkelijke ontwerp van Weber eindelijk uitgevoerd. Het Vindgeluk was nu compleet. Toch werd het Vindek in 2013 nog een keer verplaatst, weg van haar uitnodigende en vertrouwde stekkie.

Internationale media

In de afgelopen vijftien jaar werd Annemarieke Weber over haar concept en verschillende ontwerpen geïnterviewd door The New York Times, De Japanse televisiezender NHK, Time Out London, The Holland Times, VPRO, NCRV, Omroep Max, BNN/VARA, Het Parool, Trouw, De Telegraaf, enzovoort. Haar Vindhek was te zien bij psychiater Sigmund van striptekenaar Peter de Wit in de Volkskrant en in de columns van Sylvia Witteman. Vorig jaar speelde het Vindhek een rol in een Nederlandse kinderfilm.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan bezocht het Vindhek. Prinses Marilène en Prins Maurits pleitten voor het behoud. Volksfilosoof Bas Haring, de eerste vrouwelijke Rijksbouwmeester ir. Liesbeth van der Pol: “In ieder park een Vindhek”, de meest invloedrijke duurzame Nederlander Pieter Winsemius en gevoelsmens Margreet Dolman zijn ook Vrienden van het Vindhek.

De menselijke maat

“Ik heb zoveel positiefs, vriendelijks en creatiefs meegemaakt dankzij mijn Vindhekken,” zegt Annemarieke Weber met een warme lach. “Gisteren kreeg ik nog een prachtige tekening van het Vindhek van een andere kunstenares die ik nog nooit ontmoet heb. Het is onvoorstelbaar als ik erop terugkijk. Toen ik voor het eerst mijn woord “Vindhek” hoorde zeggen in het Vondelpark, sprong ik een gat in de lucht. Dat het Vindhek in het woordenboek staat heeft voor mij grote betekenis, maar het allermooiste zijn al die ontmoetingen met zoveel verschillende mensen uit het hele land en de hele wereld.” Iedereen begrijpt de betekenis van het Vindhek namelijk direct of onderbewust. Respect, eerlijkheid en vertrouwen zijn waarden die over de hele planeet herkend worden, en daarom blijft het Vindhek werken en de mensen aanspreken, al vijftien jaar.


52.3574,4.8692
Het Vindhek

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2021 | Vindhek | Verloren