Het Parkreglement

Weer een nieuw bord bij de ingangen van het park

Vondelpark: 31 augustus 2017

Het onlangs afgekondigde barbecueverbod wordt goed nageleefd. Iedereen kent nu het dit feit door de enorme publiciteit hierover en de borden die bij de voormalige barbecueweides geplaatst zijn.

Maar toch is dat kennelijk niet voldoende want opeens er weer een nieuw bord bij de ingang van het Vondelpark. Het is een rond bord met rode rand met daarin een barbecue met een smakelijk worstje geschilderd. Als je probeert op te zoeken wat dit bord precies betekent kom je het nergens tegen.

Wij houden het er dan maar op dat de betekenis zou zijn Gesloten voor gebraden worstjes. Maar gelukkig is er vlak onder een ander bord die de betekenis nog eens uitlegt: Het is niet toegestaan te barbecueën in het hele Vondelpark. Artikel 3.6 van het Parkreglement.

Daaronder hangt een ander 'Gesloten' bord, waarop te zien is dat mensen niet mogen bongo-trommelen, er niet trompet gespeeld mag worden, en muziek via luidsprekers mag klinken. Ook mogen er geen marktkramen worden geplaatst.

Dit laatste bord is al heel oud. Rond 2007 was de onduidelijke betekenis van het bord al een punt van overleg op de agenda van het overleg tussen de Vrienden van het Vondelpark en de Wethouder Groen van Stadsdeel Oud-Zuid. De wethouder moest destijds toegeven dat het bord onduidelijk was, en besloot nieuwe borden bij de ingangen te plaatsen. Op die borden stond toen eenduidig aangegeven wat mag en niet mag. Een van de punten was dat Barbecueën mag, maar uw afval in de afvalbak. Dat was tevens de start van de BBQ-hype in het park.

Nu tien jaar later is het barbecueën verboden, en het oude onduidelijke bord teruggeplaatst. Kortom, men is nu weer terug bij af...

Barbecueverbod

Begin dit jaar heeft de gemeente dus dit barbecueverbod ingesteld. Niet omdat de overlast van de barbecues te groot werd zoals de officiële reden is, maar omdat het beheer gefaald heeft de duidelijk gestelde BBQ-regels te handhaven.

In 2013 was de deelraad nog bij meerderheid voor het voortzetten van het barbecuebeleid, en werden de veldjes rond de Picasso-weide aangewezen voor de BBQ. De redactie maakte zich daar toen al boos over en schreef toen een artikel dat het BBQ zig-zag beleid wordt voortgezet.

Parkreglement

Interessant is dat er volgens het verkeersbord opeens sprake is van een Parkreglement. De redactie is op onderzoek gegaan en kwam deze link tegen [1]. Het is wel verstandig om dit voor uw volgende bezoek aan het park door te lezen.

In deze pagina wordt verwezen naar een Parkenreglement Zuid (pdf). Eindelijk wordt hier dan wel duidelijkheid gegeven: Artikel 3.6: het bereiden van voedsel middels een hittebron is in het Vondelpark verboden.

Een andere uitspatting van verwarrende regelgeving was het bord dat aangaf Verboden Voor Onbevoegden.


52.35487,4.85567
Plaats van het nieuwe bord


Categorie: 2017 | Picknick | Wetgeving