Door de regenoverlast is het Vondelpark weer vol met plassen

Zitbank staat midden in een grote plas

Vondelpark: 24 november 2012

Het zou voorbij moeten zijn, maar dat is het nog lang niet. Door de vele regen tijdens het afgelopen najaar heeft het park weer grote problemen gehad met de afvoer van het regenwater. RTV-Noord-Holland berichtte er over in een alarmerend filmpje waar ze spraken over een Waterballet.

Maar is het werkelijk zo dramatisch als een flink deel van het park onder water staat?

Allereerst valt op te merken dat het Vondelpark ruim een meter onder de omliggende wijken ligt. Als het dan dagenlang flink regent stroomt het water van heel Amsterdam Zuid en West naar het park. Het grondwater dat normaal al heel hoog is gaat dan stijgen, en dan kan het extra regenwater niet meer afgevoerd worden.

Met de renovatie is hier al rekening mee gehouden. Quirijn Verhoog, landschapsarchitect die de regie van de renovatie had, vertelt er het volgende over:

"Niemand kan beloven dat het Vondelpark altijd droog zal blijven. Waar wij tijdens de renovatie voor gezorgd hebben, is op alle weides kleine hoogteverschillen aan te brengen zodat overtollig water wegvloeit van de plaatsen waar bomen staan. Boomwortels kunnen niet tegen hoog water, dan gaan de bomen uiteindelijk dood. Kijk maar om je heen, het gaat goed. Nergens staan kwetsbare bomen in het water."


Moerascypressen kunnen heel erg goed tegen hoge waterstanden

En inderdaad, nieuw geplante bomen staan op kleine terpjes. Waar nog oude bomen op de weide staan is een lager gedeelte waar zich de plassen vormen.

Volgens Quirijn is er hier en daar nog wel wat aan te passen:

"We hebben afgelopen jaren weer meer bezoekers gehad dan verwacht, en dat veroorzaakt een verdichting van de grond waardoor het water de afwatering niet kan bereiken. Daarom gaan we de velden wat vaker 'prikken', zodat het water beter door de oppervlakte kan vloeien, en langs de paden maken we met een speciaal materiaal een betere waterafvoer mogelijk."

Wist u trouwens dat moerascypressen helemaal geen last hebben van hoge waterstanden?
Ze komen oorspronkelijk uit moerasgebieden in Canada, en daarom zijn de omstandigheden in het Vondelpark voor deze bomen ideaal.

En wist u dat een hoge waterstand eigenlijk heel goed is voor het park?
De grondsoort is laagveen, en dat is een metersdikke laag van dode plantenresten. Als het veen verdroogt, oxideert het en verdwijnt er materiaal: de grond klinkt dan in. Om dit proces tegen te gaan is het noodzakelijk dat het veen ieder jaar een paar weken onder water staat. Zonder de plassen kan de grond in het park wel tot een centimeter per jaar inklinken!

Laten we dus hopen dat het lekker lang nat gaat blijven!

Lees ook het artikel van RTV Noord-Holland, in het filmpje interviewen ze toevallig ook de uitbater van het Groot Melkhuis!


P.Venings - 27 November 2012 om 19:43
Leuk om te weten.
De Groenen - 28 March 2013 om 23:00
Onzin. Water in de grond, (grondwater), is niet hetzelfde als water op de grond. Het oppervlak van de gebruikte, (waarschijnlijk), te zware ophooggrond op de grasvelden, is dichtgeslagen door het vele gebruik. Daardoor kan hemelwater niet snel genoeg de grond in trekken en krijg je plasvorming. dit wordt verergerd doordat nieuw aangelegde paden fungeren als polderdijkjes. Onder deze nieuwe paden is geen verbinding van het ene naar het andere grasveld. Gewoon slecht onderhoud,(er wordt niet geverticuteerd)en slecht gerenoveerd.
De Groenen - 29 March 2013 om 19:33
Ik heb dit artikel even nagelezen. De Zochers hadden ook rekening gehouden met overtollig regenwater. De weiden werden hol en hellend naar de waterpartijen toe aangelegd. Ik weet niet in hoeverre dit concept bij de renovatie is gevolgd. De naast geplaatste foto van het bankje in het water lijkt mij veelzeggend genoeg. Een bepaald niet hellend aangelegde "dichtgelopen plek bij een concentratiepunt aan een hoofdroute". Vervolgens wordt de door mij beschreven analyse in het stuk bevestigd. Overigens, vele inheemse soorten zoals iep, es, els, wilg, populier en een aantal exoten hebben geen enkele last van hoge wintergrondwaterstanden. Het is dus vooral een kwestie van geen kwetsbare soorten planten.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2012 | Bomen | Wateroverlast | Regen