Nieuwe Bestemming voor het Paviljoen

Vondelpark: 14 december 2011

Interieur van het Paviljoen

Het Paviljoen is bij de meeste mensen beter bekend als het Filmmuseum, hoewel deze naam ook niet meer correct is. Kennelijk klonk 'Filmmuseum' te Nederlands, want nu heet het opeens EYE. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat het binnenkort naar het IJ verhuist.

Het Paviljoen moet dus een nieuwe bestemming krijgen, en natuurlijk was dit een gouden kans om er iets leuks mee te doen. Het Paviljoen is van oudsher het sociƫteitsgebouw geweest van de vereniging die het park gesticht heeft, waar de gegoede wandelaars na hun zondagmiddag wandeling konden gaan theedrinken.

Maar helaas heeft stadsdeel Oud-West anders besloten.

Oud-West? Ja inderdaad, stadsdeel Oud-West mag beslissen aan wie het pand wordt verhuurd. Kadastraal hoort het Paviljoen namelijk bij Oud-West. Dat komt omdat omdat alle draden en buizen zijn verbonden met Oud-West.

Het is bekend dat stadsdeel Oud-West niets met het Vondelpark heeft, en heeft gewoon gekozen voor de hoogste bieder. De AVRO mag er nu een studio in bouwen. En om de boel een beetje verteerbaarder te maken, mogen de lokale zenders AT5 en RTL-NH er ook bij. Hoe deze nieuwe huurders kunnen harmoniƫren met het Vondelpark is mij onduidelijk, in ieder geval is het zo dat het park hier niet op vooruit gaat. Dit is al de drukste plek van het park, en extra media-aandacht heeft het Vondelpark al helemaal niet nodig.

Laten we hopen dat het interieur enigszins gespaard zal blijven. Zo is er een monumentale Franse Zaal, en een bioscoopzaal van het antieke theater Parisien. Aan de buitenkant kan nauwelijks nog iets verpest worden, dat heeft het Filmmuseum al gedaan.

Het terrein rond het Paviljoen is het enige gebied waar de renovatie van het Vondelpark nog niet heeft plaatsgevonden. Tijdens de renovatie spraken wij de opzichter. De bedoeling was toen om de lelijke plak asfalt voor het gebouw weg te halen, en als het Filmmuseum weg zou gaan, de parkeerplaats op te heffen en die hoek bij het park toe te voegen. De enige auto-parkeerplaats op het grondgebied van het Vondelpark zal naar verwachting nog wel voorlopig blijven.

Café Vertigo

Het vertrek van het Filmmuseum is ook een uitgelezen kans om de huur van Vertigo op te zeggen. De huidige uitbater heeft Vertigo ontwikkeld van een muffe koffiekelder naar een van de prettigste terrassen van heel Amsterdam.

De pachtwaarde is hierdoor enorm gestegen. En het is dan ook een lucratieve zaak om Vertigo eruit te gooien, en aan de volgende huurder een flink hogere huur te rekenen. Laten we hopen dat de volgende uitbater er net zo'n gezellig en kleinschalig terras van maakt als Vertigo tot nu toe had...

Lees ook de eerste plannen voor het Paviljoen


G. Logicus - 18 juli 2014 om 13:32
Vrijdag 18 juli 2014

Steeds maar weer elitaire quasi elite "In Absurdum" een pregnante gedachten van machtgeilers en kapitalisten zijnde!!


Categorie: 2011 | Paviljoen