Komt er een Barbecueverbod?

Vondelpark: 6 augustus 2011

Barbecues op de grond veroorzaken brandplekken

Het begon allemaal in het najaar van 2007, toen men vond dat er eens en voor altijd een einde gemaakt moet worden aan het losbandige gedrag van de bezoeker in het Vondelpark. Er werd toen bij iedere ingang een groot bord geplaatst waarop duidelijk alle gedragsregels werden vermeld. Op de rechterhelft alles wat verboden is, en aan de linkerkant wat je dan wel mag doen. Tot ieders verbazing stond ook op die borden dat je weliswaar geen vuurtjes mocht stoken, maar dat barbecueën wel was toegestaan. Dat was een grandioos idee waar nog niemand op gekomen was!
Intussen bleek de tekst op de borden zo verwarrend te zijn dat ze drie keer vervangen zijn met een andere formulering. Men kwam er nog steeds niet uit want plots bleken ze voorgoed verdwenen.

Maar de barbecue bleef, en is intussen een onmisbaar ingrediënt geworden bij de picknick naast de flessen rosé en de partytent. Ook de middenstand ziet er omzet in. In de supermarkten om het Vondelpark zie je tegenwoordig niet alleen een rek vol met voorverpakte BBQ-vleessetjes, maar ook kan je een wegwerp-barbecue van aluminiumfolie -compleet met de kooltjes erbij- kopen, ze staan hoog opgestapeld naast de ingang.


En als je dan op het grasveld dat ding hebt aangestoken -en je merkt dat het gras er niet tegen kan, dan is er niets meer aan te doen want het ding is al gauw te heet op nog op te pakken. De schade die een hete barbecue toebrengt aan de bodem is aanzienlijk. Niet alleen het gras verdort, ook de ondergrond wordt tot grote diepte lange tijd onvruchtbaar.
Ook walmt op een windstille zwoele zomeravond de rook van de vette hamlapjes overal door het park.
De woede over de enorme toename van de barbecues in het Vondelpark wordt onder een groot publiek steeds groter. Tijdens de jaarvergadering van de Vrienden van het Vondelpark ging het vrijwel over niets anders.

Tijd voor de politiek om weer eens een stevige daad te stellen. De verantwoordelijk wethouder Joep Blaas zegt daarom toe om later een barbecueverbod af te kondigen, en daarbij mogelijke plekken aan te wijzen waar een gedoogzone kan komen. Maar hij heeft de voorkeur voor een algeheel verbod. "Dat is veel makkelijker te handhaven."

En dan zijn we weer net zover als een jaar geleden toen ook een gedoogzone voor barbecues werd opgelegd. hetVondelpark.net schreef er toen al over.


Betersgajeweg - 08-08-2011 14:57

Wat een gejank zeg. Laat de mensen toch. Stelletje linkse randdebielen.

Z. Eikers - 08-08-2011 15:09

Serieus...wat voor enorme berg onzin. "Ook walmt op een windstille zwoele zomeravond de rook van de vette hamlapjes overal door het park"
Ja de geur van speklapjes op de barbecue is wagelijk...WAL-GE-LIJK!

Frank - 08-08-2011 15:14

Compleet terecht, het is een park, geen buitenlucht vreettent. Hopelijk worden de alluminium bbq's ook verboden..

EVA - 08-08-2011 15:16

TOPBESLUIT. ALLE PAUPERS MOETEN MET HUN GOEDKOPE AH-WIJN, KILOKNALLER WORSTEN LEKKER OP HUN EIGEN ARMOEDIG BALKONNETJE GAAN BBQ'EN.

Jan - 08-08-2011 15:35

Verbieden en mensen, dat is geen succesvolle combo. Dat komt doordat bij een verbod eigenlijk rekening wordt gehouden met de wensen van maar één partij. We leven niet alleen op de wereld dus is het wel zo prettig als er wat rekening met elkaar wordt gehouden. Ik kan me voorstellen dat je liever gezellig met elkaar in een park zit dan op een balkonnetje. Waarom een algeheel verbod terwijl je ook een apart gedeelte als gedoogzone kan inrichten? Wat is daar zo moeilijk aan om te controleren?

Rutger - 08-08-2011 16:51

In Australie, wellicht het geboorteland van de BBQ, is er op elke parkeerplaats, elk plantsoentje, elk recreatiegebied een grote gratis BBQ te vinden, meestal onder een afdakje. Soms moet er een stukje muntgeld in maar voor een loeihete bakplaat inclusief gereedschapjes-aan-een-ketting is superhandig, en erg gezellig.
Geen vieze walmende kolen, geen schroeiplekken. Ideaal.

Paul - 09-08-2011 14:56

Heel goed idee, en dan gaan we met z'n allen net als de Australische bevolking de boel niet slopen en keurig onze afval meenemen. Ik zie t in Nederland helaas niet gebeuren, als er hier door de gemeenschap gesponsorde spullen neergezet worden is het 99% van de tijd kapot, buiten gebruik, om onduidelijke redenen weer weggehaald of gesloopt door hersenlozen.
Toch ben ik van mening dat diegene die netjes z'n eigen zooi opruimt lekker moet kunnen barbecuen in het Vondelpark.

Maud - 08-08-2011 18:22

Wat mij betreft: thuis barBQen, niet in de schaarse groene ruimte van ons allemaal!
Met vriendelijke groet, Maud

Joozd - 09-08-2011 09:17

En als je geen tuin hebt, dan barbeque je maar niet?
Zelf BBQ ik nooit in het vondelpark maar ik vind het altijd erg leuk om te zien dat andere mensen dat wel doen. En ik zie nergens vierkante plekken dood gras dus dat zal ook wel meevallen. . .

elfje - 08-08-2011 21:54

Nederland is een zielig land geworden. Elk mogelijk probleem wordt met een verbod opgelost. Dezelfde mensen die nu de dure huizen rond het park hebben kunnen kopen zijn de generatie die het park vroeger beroemd hebben gemaakt. De verkeerde mensen wonen tegenwoordig in Adam, alleen nog zeurders.

Wouter - 09-08-2011 09:52

Wat een gezeur. Lekker laten bbq-en. 'de ondergrond wordt tot grote diepte lange tijd onvruchtbaar' is ook geklets.
Laat mensen lekker in het Vondelpark bbq-en. Verplicht alleen wel dat mensen het ook zelf opruimen. Dat is te handhaven, en zorgt bij de 'zeikerds van het vondelpark' misschien ook voor wat meer begrip voor mensen die wel gezellig willen bbq-en

Piepo - 09-08-2011 13:30

Ik heb 10 jaar mijn verjaardag in het Vondelpark gevierd in de zomer, met een klein bbq-tje. Nog nooit een zwarte plek in het gras gezien. Altijd afval opgeruimd (en anders in een zak naast de volle vuilnisbak gezet). Heel gezellig. En nu ben ik naar het buitenland verhuisd. En als ik het gezeik over de kleine dingetjes lees hier, ben ik blij dat ik weg ben. Wat een gezanik! Penny wise, pound foolish.

K.Mout - 30-08-2011 21:58

Dit is het meest facistische besluit dat in de deelraad (opheffen!) tot dusverre genomen is. Waarom moet de arme ziel uit de Oudwest straten verboden worden, om een beetje te BBQ-en? Waarom kan niet worden volstaan met handhaven van opruimverplicht ing. Waarom wordt geen vergelijking gemaakt met de rotzooi van de elitare Uitmakt van afgelopen weekeind? Zijn we echt bang voor een schroeiplek in het gras?hoe lang duurt het voor de natuur dit hersteld? Waarom doen we de deelraad en het bestuur niet de das om? Vergeet niet de partijen die hier achter staan; stem nooit meer op

Park - 23 June 2012 om 16:53
Dit is echt het domste bericht dat ik in lange tijd heb gelezen. Jemig wat een onzin. De drie barbecue-veldjes die er sinds dit jaar zijn, zijn wel oké, maar het Vondelpark is toch het toonbeeld van de vrijheidblijheidperiode uit het hippieverleden? Echte natuur is een park toch nooit, daarvoor ga je naar bossen buiten de stad. In en Vondelpark wonen groene papegaaien en doen mensen waar ze zin in hebben. Zo hoort dat.


Categorie: 2011 | Picknick