Is Het Hier Gevaarlijk?

Vondelpark: 17 oktober 2010

Achter deze bank

Het nieuws werd enkele dagen geleden opgeschrikt door een steekpartij in het park. In de late nacht van donderdag 14 oktober werd een nietsvermoedende jongeman die met zijn vriendin onder een boom zat door een nog onbekende dader neergestoken. Het slachtoffer is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

De dagen erna was de politie alom vertegenwoordigd in het park. Op AT5 hoorde ik ze zeggen dat ze deze zaak uiterst serieus namen. En dat merkte je ook. De zwervers rond de Vondelbrug werden door rechercheurs ondervraagd, de bosjes werden door de ME uitgekamd en rond de plek van misdaad werden mensen aangesproken. Tot nu toe is van de dader nog geen spoor. Een vaag signalement doet vermoeden dat de man een junk is of in het zwerversmilieu gezocht moet worden.

De vraag die dan opdoet is of het Vondelpark onveilig is, en of je er in de avond en nacht nog wel kunt komen?
Inderdaad komt het park om de paar jaar in het nieuws door moord en doodslag. Er is een moord gepleegd in het Rosarium. De eigenaar van het Ronde Blauwe Theehuis (die daar woonde) is vermoord. Er is op een bank een doodgeschoten man aangetroffen met zijn handen op de rug gebonden. Een natuurlijke dood gestorven zwerver, en een enkele zelfmoord.

Dit alles zo bij elkaar klinkt huiveringwekkend, maar dit type geweld zal de toevallige parkbezoeker niet overkomen. De oorzaak van deze moorden moet gezocht worden in het milieu van schandknapen en criminele afrekeningen. Een tijdje geleden werd ik door de toenmalige buurtregisseur brigadier Velthuizen uitgenodigd zelf mee te komen kijken hoe het er tijdens een zwoele zomernacht in het park aan toegaat. Tot in de kleine uren liep en reed ik met hem mee en al die tijd gebeurde er niets bijzonders. De enige incidenten werden veroorzaakt door uitgaanspubliek die meende dat alles moest kunnen in het park. Volgens Velthuizen is het Vondelpark zelfs een van de meest veilige plekken van Amsterdam. "Als je als crimineel op zoek bent naar iemand met een dikke portemonnee, ga je wel ergens anders heen."

Ondanks dit nare incident blijft het Vondelpark nog steeds een veilige plek, ook in de avond.Categorie: 2010 Veiligheid