Grote Brand Verwoest Snoephuisje

Vondelpark: 26 april 2011

Brand in de Vondeltuin

Dinsdagavond kort na 6 uur zagen de bezoekers van de Vondeltuin wat rook uit het dak stijgen. Korte tijd later stond het rieten dak in lichterlaaie. Toegesneld personeel probeerde nog wat uit het houten gebouwtje te redden, maar het was al te gevaarlijk geworden.
De brandweer was snel ter plekke met groot materieel, een ladderwagen, en twee spuitwagens. Een van de wagens werd ingezet als pomp die het bluswater uit de vijver pompte. In de lucht bromde een helikopter. Het nabijgelegen rieten dak van het andere huisje werd met een straal nat gehouden, met drie andere stralen probeerde men zo goed als mogelijk de brand te blussen. Tevergeefs, een half uur later stortte het monumentale gebouwtje in elkaar.

Er zijn drie plekken in Amsterdam waar nog een gebouwtje met een rieten dak staat. Naast de Vondeltuin (met tot voor kort twee rieten daken) is er het clubgebouw van Festina (de tennisbanen in het Vondelpark), en een Javaans gebouwtje in Artis. Dit huisje kan als verloren worden beschouwd. Het is eigendom van de gemeente, en gezien het unieke karakter hopen wij dat het spoedig hersteld gaat worden. Slechts een jaar geleden is het huisje nog volledig opgeknapt.


Het Snoephuisje

Oudere Amsterdammers zullen het gebouwtje nog kennen als het Snoephuisje, omdat er in het verleden een poffertjeshuis gevestigd was. Op de foto uit 1997 het snoephuisje zoals het was.

Als je goed kijkt, zie je dat op de hoek van het rieten dak een schoeiplek is van een eerdere kleine brand.


Eduard - 26-04-2011 21:34

Dat vind ik een ramp, ik ken het huisje nog uit de tijd dat er poffertjes werden gebakken. Hoop dat de gemeente geld beschikbaar stelt voor herbouw, zo niet dan moet er een aktie worden gestart.

Lidia van Oostveen - 27-04-2011 06:19

Het is onvoorstelbaar jammer. Voor de vierde keer brand een van deze twee huisjes af.Ik woon er tegenover en de schrik slaat je om het hart. Nee niet weer he! Maar jahoor. Vreselijk. Nog snel hebben we later het glaswerk uit de zandbak gehaald en de tussendeur helpen sluiten. Binnen 5 tellen ben je zwart en kan je naar huis.Als de brandweer weg is en de mensen zijn weg is het zo een verdrietige aanblik. Ik heb er vroeger nog gewerkt. Schuifraampje omhoog en dropveters een cent. Ik hoop ook dat er een herbouw kan komen of een aktie wordt gestart.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha
Categorie: 2011 | Snoephuis | Vondeltuin