Een Monument voor Juan Pedro

Vondelpark: 1 november 2010

Gedenkteken voor een Vondelparkslaper

Aan het ronde bankje bij het Paviljoen is een kruis bevestigd. Het is een simpel kruis, maar eromheen zijn veel bloemen gelegd en er brandt een waxinelichtje. Een paar ruwe mannen houden wacht bij het kruis. Reden genoeg voor de meeste parkbezoekers om even flink door te stappen, maar mij intrigeert het en ik vraag een foto te mogen maken. Maar natuurlijk mag dat.

Vergeefs zoek ik een naam op het kruis, en vraag dan of dit kruis een dakloze herdenkt die vorige week op het balkon van het Paviljoen overleden is. De mannen van het bankje reageren enthousiast als ik ze vertel dat dit nieuws uitgebreid op de Stads-TV zender behandeld is geweest. "Juan was een heel bijzonder mens, je kon altijd van hem op aan en zou nooit een vlieg kwaad doen", zegt Willem, die zijn trouwste kameraad was. Hij heeft Juan in de gevangenis leren kennen, en samen trokken ze tien jaar geleden naar het Vondelpark, waar ze samen heel wat beleefd hebben.
Ik krijg het levensverhaal te horen. Juan Pedro was een Siciliaanse herder en werd door de maffia gedwongen zijn beroep op te geven. Hij verkocht zijn kudde, verloor zijn vrouw, en trok door de wereld om te eindigen in Nederland. "En als hij geld had kocht hij daarvan een fles Vodka, die we dan samen opdronken", vertelt Willem verder. "Die nacht had hij het erg koud, en vroeg of hij dichter tegen me aan mocht liggen. Zo is hij die nacht gestorven...". Ik beloof dit verhaal op het Internet te plaatsen.

Als ik de foto gemaakt heb vraag ik terloops nog even of ze iets weten van de steekpartij de week ervoor. "Die man die dat geflikt heeft is niet een van ons, ik ken hem niet. Maar ik verzeker je, eens zal hij weer terugkomen. En als we hem zien leveren we hem meteen in bij de politie!"

Om redenen van privacy is Willem niet de juiste naamCategorie: 2010 Herdenking