Welkom in ons Vondelpark

Deurmatje overtuigt mensen hun rommel op te ruimen

Vondelpark: 26 juni 2014

Sinds kort ligt er bij enkele hoofdingangen van het park een soort van deurmatje met de tekst Welkom in ons Vondelpark.

De enkeling die dit is opgevallen zal even gedacht hebben wat dit nu weer te betekenen heeft?
Het moet de parkbezoekers overtuigen hun rommel niet meer zomaar achter te laten. Al eerder was er een grote publieksactie gevoerd onder het motto van De Kabouters Ruimen Het Op, maar dat heeft niet geleid tot veel resultaat. Ondanks dat je overal nog de rode kaboutertjes ziet op verkeersborden en vuilniscontainers, laten de mensen hun picknickrestanten nog gewoon achter op de grasvelden.

Daarom hebben Stadsdeel Zuid en De Vrienden van het Vondelpark een prijsvraag uitgeschreven met de opdracht een nieuw idee te bedenken om het zwerfvuil tegen te gaan. Begin dit jaar werd het winnende idee bekendgemaakt. Het is dit deurmatje, wat het gevoel moet geven je eigen huis binnen te komen. Want in je huis laat je toch ook alles schoon achter?

Het is best een leuk matje geworden, het doet inderdaad een beetje huiselijk aan. Let op het subtiele vuilnismannetje bovenin.
Laten we nu nog hopen dat het gaat werken...


Martijn R. - 26 juni 2014 om 16:21
In het Groninger Noorderplantsoen heeft een vergelijkbare actie niet gewerkt.

(en dat was te verwachten...)

corina - 23 juli 2014 om 13:19
1. beheren en beheersen. Het Vondelpark is nu van niemand en nodigt uit tot vervuiling en herriemaken.

2. Weg met alle cultuur uit het park. Geef bomen en dieren ruimte. Geen kunst, geen festivals, geen trammelant. Het gaat om de natuur en de rust die dat geeft. Sporten, hondje uitlaten, liggen aan het water, spelen, is allemaal prima. 3. Vondelpark wordt beheerd door stadsdeel Oud Zuid. Deze houdt geen rekening met bewoners Oud West. Sterker nog, Oud Zuid heeft geen bewoners aan het V-park. V-park moet in gezamenlijk beheer komen of anders naar de Centrale stad. 4. Verbieden van BBQ. Zorgt voor bergen afval, hele park stinkt, heel slecht voor milieu, gaten in het gras, was van bewoners kan niet buiten hangen en de kip wordt toch niet gaar.

H. Hendriks - 24 juli 2014 om 09:05
In het artikel gaat het over zwerfvuil. Dat slaat op achtergebeleven vuil. Ik vraag me af waarom men een actie bedenkt tegen zwerfvuil. Voorkomen lijkt me beter. Er zijn toch parken, waar mensen hun rotzooi wel opruimen. Zijn de mensen anders of de aanpak?

Is er trouwens ook iets te bedenken tegen al die fietsen op het gras?


Categorie: 2014 | Afval