De Stunt van de Iceman

Vondelpark: 22 december 2008

Fonteinpomp wordt geplaatst

Vandaag werd in het televisieprogramma Een Vandaag bekend gemaakt dat Wim Hof, onder de meesten beter bekend als de Iceman afgelopen zomer bij een stunt in het Vondelpark ernstig gewond is geraakt.

Het begon jaren geleden op 18-jarige leeftijd, toen hij tijdens een winterse wandeling in het Vondelpark opeens dringend de behoefte kreeg uit te proberen hoe koud het water zou aanvoelen als je erin zou zwemmen. Het lukte en het voelde goed. Al meteen kreeg hij behoefte aan meer, en leerde zijn lichaam te wennen aan de koude. Verschrikte Vondelparkbezoekers konden Wim tijdens ijsdagen uitsluitend gekleed in een sportbroekje voorbij zien joggen. En dat zou slechts de aanloop zijn naar nog spectaculairder stunts. Zo is hij zich gaan toeleggen op het zwemmen onder het ijs door van wak naar wak, het beklimmen van de Mount Everest met nauwelijks kleren aan, en het zich begraven in ijssnippers tijdens televisieshows. Zijn naam wordt veelvuldig genoemd in het Guinnes Book of Records.

Het Vondelpark -hij woont in de buurt- bleef een grote aantrekkingskracht op hem uitoefenen. Afgelopen zomer is hij op een stil moment het water ingegaan van de Grote Vijver om een bad te nemen onder de fontein. Om de elementen zo diep mogelijk in zijn lichaam in te laten werken nam hij ook plaats op de fontein, om zijn darm door de spuitdruk te laten vullen met vijverwater. Helaas had hij de druk van het water onderschat, en een behoorlijke darmperforatie was het gevolg. Wim werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar enkele weken lang om zijn leven gevreesd werd. Gelukkig is hij weer helemaal opgeknapt, en neemt hij weer regelmatig een fris ijsbad.

Wat hij kennelijk niet wist is dat op 21 mei 2008 de oude waterpomp van de fontein vervangen is door een nieuw model (zie foto, genomen vlak voor plaatsing van de pomp). De monteurs vertelden mij al dat het nieuwe model een veel groter vermogen zou hebben. Het nemen van een lavement op de fontein moet dus dringend ontraden worden; niet alleen vanwege de hoge druk, maar ook de slechte bacteriologische kwaliteit van het Vondelparkwater maakt ieder bad zeer riskant.

Desondanks hoopt de redactie getipt te worden bij de volgende stunt van de Iceman in het Vondelpark!Categorie: 2008 Fontein