De Eerste Sneeuwpop

Vondelpark: 19 december 2009

Sneeuwpop in kinderbadje

Ondanks onze huidige zorgen over de opwarming van het milieu, hebben we nu een ouderwetse Hollandse winter. Het heeft al enkele nachten minstens vijf graden gevroren, en er is een flink pak sneeuw gevallen.

Al tijdens de eerste sneeuwbui kwamen de buurtkinderen om sneeuwballen te rollen. En hier, in het kinderbadje, verrees de eerste manshoge sneeuwpop.
Nu is het even wachten op de volgende sneeuw, en het Vondelpark zal weer omgetoverd worden in een geweldige sneeuw-beeldentuin. Mis dit spektakel niet, ga het meteen zien!

Vorig jaar waren de dagelijkse schaats-ijs-berichten een groot succes op hetVondelpark.net.
Ze zullen binnenkort weer komen, maar het ijs is tijdens deze vorstperiode van abominabele kwaliteit. De eerste sneeuw op het ijs smolt, en vervolgens hebben de eenden hun sporen achter gelaten; een bobbelig troebel-witte oppervlakte als gevolg. Hopelijk is de ijs-situatie het bij de volgende vorstperiode beter.

Nog een voertip: geef de vogels in het park geen brood. Huidige inzichten geven aan dat vogels het best gebaat zijn met groenvoer en zaden. Eenden en meerkoeten zijn groeneters, geef ze uw keukengroenafval -klein gesneden- te eten!

De fietspaden

Sinds kort worden de doorgaande fietspaden niet meer met pekel bestrooid. Nu gebruikt men zand, omdat dit beter is voor het parkmilieu, en misschien ook om de rest van de sneeuw in het park te sparen. In vorige jaren namelijk, veroorzaakte het strooien van pekel een waar modderbad, wat ook nog eens uitgelopen werd door de rest van het park.

Nu dus met zand.
Maar zondag 20 december viel er weer een flink pak sneeuw, en nu hadden de hoveniers vrij, dus er werd niet gestrooid. Het park zag er fantastisch uit, de sneeuw op de fietspaden werd meteen platgereden, en er was goed op te fietsen. Niemand had moeite met fietsen, het was helemaal niet glad. Dit was een van de zeldzame dagen dat het park helemaal ongerept was, en de kinderen overal met hun sleetjes konden glijden.
Misschien is het een goed idee om vanaf nu nooit meer te strooien tijdens sneeuw in het park!


52.3581,4.8656
Locatie van de eerste sneeuwpop