Commotie Rond Cruising

Vondelpark: 16 maart 2008

Rosarium, rechts de rode beuken

Onlangs maakte de wethouder van het Vondelpark, Paul van Grieken, bekend geen principiële bezwaren te hebben tegen cruisen in het Vondelpark. Deze uitspraak veroorzaakte commotie alom. Het Parool en de Telegraaf waren de eersten die erover berichtten.
Vooral de Telegraaf maakte het bont door op 6 maart te koppen met Seks mag in het Vondelpark (artikel inmiddels verdwenen van hun site (Red.)). In het artikel wordt de indruk gewekt dat de wethouder alle seks in het Vondelpark wil toelaten. In het forum bij dat artikel wordt deze conclusie ook getrokken, en trouwens ook nog verdere conclusies in tamelijk ongenuanceerde reacties...

Kennelijk is er veel misverstand over deze zaak. Een feit is dat het verschijnsel cruising al een heel oud fenomeen is in het Vondelpark. Het speelt zich af in de bosschages rond het Rosarium, in de hoek van het bruggetje. En dan alleen 's avonds laat bij wat warmer weer. Het gaat eigenlijk altijd goed, want er worden nauwelijks klachten gemeld bij de politie.

Een enkele uitzondering is een groot aantal jaren geleden, toen op een ochtend een dode man werd aangetroffen rond die plek. Het was kennelijk een geweldmisdrijf, maar de zaak is nooit opgelost. Een onderdeel van het onderzoek was het observeren van de activiteiten met een nachtcamera, en dat leverde wel een aantal bizarre opnames op, maar was criminele activiteiten was nooit enige sprake, zo vertelde mij destijds een bij het onderzoek betrokken politieman in vertrouwen.

Een typisch geval dus van een Storm in een Glas Water. Er is duidelijk geen sprake van een nieuwe situatie, vooral nu ook Hoofdcommissaris Welten verklaarde gewoon op te blijven treden als er sprake is van een overlastsituatie.
Het enige probleem dat wij zien is de schade die aangebracht wordt aan de natuur. Niet alleen de brede paden die ontstaan in de bosjes, maar ook de schade aan de kwetsbare rode beuken. Nadat de vorige beuken een voor een stierven, is er een nieuwe aanplant geweest van een stuk of zes nieuwe bomen. Het was een kostbare zaak, de bodem werd vernieuwd en een fundering gelegd. Nu wordt door het cruisen de bodem dichtgelopen, en dreigen de haarwortels in de verdrukking te komen.Categorie: 2008 Rosarium Cruisen