Stadsdeel handhaaft het Zig-Zag beleid inzake de BBQ's

Ook dit bord wordt binnenkort weer vervangen

Vondelpark: 13 maart 2013. Aangepast op zaterdag, 16 maart 2013

Op dinsdag, 12 maart 2013 kwam het Stadsdeel in vergadering bijeen om de kwestie te bespreken die onlangs hier beschreven is. Sinds de publicatie van dit artikel is er heel wat gebeurd. De Metro maakte er een artikel over, en dat artikel werd weer overgenomen door het Parool en het AD. Een paar dagen daarna volgde de Telegraaf en de Spits met een lang artikel. Het kon niet anders of het onderwerp moest op de agenda komen, en zo gebeurde dat.

In het nieuwe stadsdeelkantoor van Zuid bij de RAI was de publieke tribune helemaal gevuld. Velen hadden zich ingeschreven voor een spreekbeurt. Het agendapunt werd naar voren geschoven en als eerste mochten de insprekers hun verhaal houden. Sprekers kwamen voornamelijk uit de Zocherstraat, maar ook van de Amstelveenseweg en zelfs Sloterkade. Er waren sprekers uit het Sarphatipark die hun solidariteit betoogden. Ook een vertegenwoordiger van de SBOW (een overkoepelende organisatie die het belang van alle bewoners in West behartigt) sprak in.

Tijdens deze spreekbeurten werden werden alle bijverschijnselen van het barbecueën behandeld. Overlast, rommel, muziek, rook, pies en poep, kampvuurtjes, baldadig gedrag, dronkenschap, lawaai, tenten, (de extra overlast van brommertjes werd niet genoemd...).

Toen kwamen de fracties aan het woord, en het was al meteen duidelijk dat de gedelegeerden slecht geluisterd hadden, want alleen het aspect van overlast werd meegenomen. De spreker van Groen-Links stelde voor om "Met de bewoners in overleg te gaan en samen tot een goede oplossing te komen". Op de publieke tribune sloeg de verbijstering toe. Weet Groen-Links nou nog steeds niet wat er voor onrust onder de bewoners leeft? Na wat boe-geroep probeerde de spreker tot drie keer toe zijn formulering aan te passen, en toen dat niet wilde lukken betichtte hij de fractie van de PvdA van 'draaikonterij'.

De PvdA, samen met de VVD, waren gewoon erg duidelijk. Zij stelden voor een 'betere' locatie voor het BBQ-veldje te zoeken en die -voor het nieuwe seizoen begint- in te richten. Ook daar was het publiek niet mee eens. Maar helaas heeft dit idee wel een meerderheid in de raad. Er werd ook voorgesteld het barbecueën tot het weekend te beperken.

Alleen de VOZ en Zuid- en Pijpbelangen (die samen een minderheid vormen) waren van mening dat het nu duidelijk was dat het experiment mislukt was en het barbecueën zoals overal anders in de stadsparken, en parken in andere wereldsteden verboden zouden moeten worden.

Toen kwam de wethouder -Joep Blaas aan het woord. Hij verontschuldigde zich voor de vele onvolkomenheden in het rapport. "Een degelijke studie naar het probleem zou gewoon te duur zijn." Ook had hij kritiek op de mensen achter de klachtenlijnen en meldingskamers, voor het niet rapporteren van de klachten in het Vondelpark. Hij beloofde beterschap. Een centraal nummer werd even genoemd. Ook Joep wil het barbecueën in het park houden. "Die student uit Uilenburg komt er voor de gezellige drukte, het is leuk op een bankje te zitten en iedereen te zien." Hij gaf toe aan de eis van de goed georganiseerde lobby van de Zocherstraat, en beloofde het veldje te sluiten. Over het sluiten van het veldje aan de Amstelveenseweg vreemd genoeg geen woord, terwijl bij de inventarisatie van de klachten ook een groot aantal klachten van de Amstelveenseweg-kant kwamen, tot de Sloterkade aan toe! De klachten worden opzij gelegd en dit veldje zal blijven. Over het veldje rond het Vondelbeeld kon hij melden dat de omwonenden heel tevreden zijn, en dat er zeker nog wel zo'n veldje te vinden moet zijn.

Veel opties zijn er trouwens niet. De Speelweide werd genoemd, maar omdat dit veld als bestemming spelende kinderen en honden heeft werd het door Blaas afgewezen. Honden en BBQ's zijn trouwens een ongelukkige combinatie.

De redactie heeft het intussen helemaal gehad met dit zwalkerige beleid van non-oplossingen en knievallen voor de diverse NIMBY-groepjes. Desondanks lijkt het ons waarschijnlijk dat het nieuwe barbecue-veldje aan het Rosarium gaat komen. De bewoners van het Rijtuigenhof slijpen intussen al de messen voor wat er komen gaat. Maar deze club gaat het handiger aanpakken door samenwerking te zoeken met het Bewonersplatform Oud-West en de Gezonde Stad om het stadsdeel te bewegen eindelijk met een goede oplossing te komen en alternatieve veldjes te zoeken op plaatsen waar geen huizen zijn.

Dit artikel is een eigen interpretatie van het gebeuren, met een grieperige kop opgetekend. Onvolkomenheden in dit verslag zijn wel mogelijk.

Links

Geef hieronder uw mening over de BBQ. Moet het verboden worden of niet?


bj steenman - 13 March 2013 om 22:20
mijn wens is in het hele vondelpark geen bbq's en geen radio's en scooters. gewoon iedereen lekker wandelen, fietsen, zonnen. in alle rust, samen, gezellig kletsen. wat voetballen, frisbeen etc
Caroline - 13 March 2013 om 23:03
Ik vind het belangrijk dat iedereen die geen teras, tuin, balkon heeft aan het Vondelpark ook kan genieten van dit prachtige park en daar ook kan BBQ-en. Zovelen hebben hierdoor heel gezellige zomeravonden en de meesten ruimen alles weer keurig op. Het is maar een paar dagen in het jaar dat BBQ uberhaupt mogelijk is. Ja dat geeft soms overlast, maar het park is niet van de omwoners maar van alle Amsterdammers en haar bezoekers. Ik ben het volledig eens dat er opgetreden moet worden tegen pies, poep, brommertjes en lawaai na 23.00uur, maar heeft niets met BBQ te maken.Ik schaam me over onze intoleratie en egoisme van de omwoners.
Henk - 13 March 2013 om 23:09
Ik woon in de pijp en heb een tuin. Ik moet het niet in mijn hoofd halen om daar te bbq-en. Dus ja het park is voor iedereen. Een heerlijk plek om lekker met vrienden rond te hangen. Echter bbq-en, dat is inmiddels toch wel gebleken, dat kan niet in zo'n overbevolkt park. Het park is geen camping (al lijkt het er af en toe wel op met al die tenten en mensen die met lintjes hun plekje afzetten.
Arne - 13 March 2013 om 23:13
Ja wat een onzin is dat eigenlijk dat recht op bbq-en omdat bewoners nou eenmaal die behoefte hebben. Er zijn ook mensen hebben behoefte aan kinderporno. Gaan we toch ook niet faciliteren likt me.
Karen - 13 March 2013 om 23:49
Caroline, ik denk dat je met een terras op 3-hoog een stuk minder last hebt dan op 1-hoog. Dan zit je echt regelmatig urenlang in de walmen van de barbecues in het Vondelpark, maar, en dat heb ik nog nergens gelezen, ook in die van bewoners van de Zocherstraat zelf. Die rook en stank is veel directer (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat men niet een enkele keer thuis moet kunnen barbecuen).

Ik begrijp eigenlijk niet waarom barbecuen in zo een druk park zou mogen. Gewoon picknicken zonder vuurtje stoken moet toch voldoende zijn.

m.duijst - 14 March 2013 om 10:59
Het lijkt mij heel gezellig, maar het is uit de hand gelopen. Het gaat helaas niet om een paar warme dagen. Doordat BBQen is toegestaan worden vuren gemaakt, tot ver in oktober is er stankoverlast in de buurt. Vaak wordt afval verbrand. Tussen half april en eind oktober is er regelmatig overlast van rook voor omwonenden. Omdat er niet wordt gehandhaafd en bekeurd worden de regels met voeten getreden. Wie de oplossing heeft mag hem doorgeven. Trouwens wij gaan zelf naar de rand van Amsterdam, daar kun je heerlijk BBQen met veel ruimte om je heen. In een kwartier zit je aan de rand van het Amsterdamse bos, bijv.
Olga - 14 March 2013 om 11:48
Mijn wens is ook inderdaad:helemaal geen bbq's velden in het Vondelpark, picnicken kan met meegenomen spullen zoals voorheen.
M. Jager - 15 March 2013 om 12:52
De grote afwezige in deze discussie is de vereniging "Vrienden van het Vondelpark". Zij bepalen hun standpunt op basis van de haalbare politieke consensus in plaats van "wat het beste is voor dit park". Hoe kan je als vrienden van het Vondelpark überhaupt toelaten dat het park dagelijks in deze mate vervuild wordt, schade aan het groen ontstaat en de uitstraling ontstaat dat je zo met dit groen monument om mag gaan. Met deze opstelling verliezen zij volledig hun relevantie. Op schoot bij de raad, zitten er al genoeg.
Joop Blitz - 15 March 2013 om 13:05
Proficiat en dank aan het bestuur,nl. Het Zocherstraat veldje is ontlast van

B-bqen. Maar waarom nou alleen dat veldje? Meer dan 50% heeft meer last van het zgn. Amstelveenscheweg veldje nl. De Zocherstraat en de Amstelveenscheweg bewoners. Het gaat niet om het misgunnen van het pleziertje, maar wat er allemaal omheen hangt. Geluidsoverlast tot na 0.200 uur, plassen en poepen en in het laante ook vaak overgeven, stank, dronkenschap en niet meer hanteerbare mensen en ook de ratten zijn al bij ongedierte bestrijding aangemeld. Men meldde mij, dat zij ervan af wisten. Ok moet men hopelijk begrijpen dat het niet om 1 of een paar avondjes gaat,maar het is continue vanaf de mooie voorjaarsavonden tot laat in de zomer en beginnende herfst. Dus bestuur denk a.u.b nog eens goed na over het Amstelveenscheweg veldje.

monica verhoog - 15 March 2013 om 23:35
BBq-en en parken gaan niet samen. Het park wordt teveel gesloopt( niemand BBQt precies op de tegels)en bevuild. Handhaving is er nooit als ze nodig is.
Gaaltje - 04 May 2013 om 13:58
Wat een gedoe allemaal om niets.... Wij komen van buiten Amsterdam, maar vinden het prachtig om in 't Vondelpark te BBQ'n. Dus tot snel ;-)

Gaaltje

Katia Morais - 20 June 2013 om 10:09
Met je hangmat is ook verboden! Straks ook niet meer op de gras! Belagelijk!!!
Vondelpark bewoner - 15 oktober 2016 om 07:59
ik woon al jaren aan het vondelpark, de bbqs zelf zijn niet zo erg alhoewel het gras er door word verpest, het ergste is ze drinken erbij worden luidruchtig en laten heel veel troep achter en iedereen heeft eigen speakers die allemaal door mekaar spelen... Dit elke dag van de zomer is om gek van te worden en disrespectful voor de buurt bewoners. Park was gecreert om rust te geven en mooie stille wandelingen te maken en te genieten van de uitzicht... Respectloos gedrag moet ernstig aangepakt worden want het park is een grote puinhoop in zomer maanden. Te triest voor woorden hoe mensen zich gedragen.... Zie zo vaak mensen pissen in de bosjes, laatst liep ik naar buiten stond iemand gewoon tegen mijn deur aan te zeiken, echt schandalig!

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha