Stormnacht eist jonge Ooievaar als Slachtoffer

Twee jongen op het nest (Foto Paul Koene)

Vondelpark: 7 juni 2019 door de Redactie ism Paul Koene

De weersomstandigheden zijn nu zodanig dat na een broeierige voorzomerdag de lucht zich ontlaadt en in de avond en nacht een heftig onweer ontstaat.

Dit gebeurde ook in de nacht van woensdag, 5 juni 2019. Paul Koene maakte de volgende middag een praatje met de vaste groep ooievaarsspotters die aan het laantje langs het Rosarium post gevat hebben. Het viel de mannen op dat ze steeds maar twee jongen zagen, in plaats van de drie die er gewoonlijk waren. Toen een van de ouders terug kwam van foerageren werd het duidelijk toen maar twee jongen opsprongen voor de lunch.

De enige conclusie was dat een van de jongen tijdens de storm afgelopen nacht van het nest geblazen zou zijn. Snel organiseerde Paul een zoekploeg met iemand van Groene Buurten, die toegang heeft tot de weide van de paal. Met drie mensen werd het gebied rond het nest uitgekamd, waarbij het hoge onkruid een hinderlijke belemmering vormde. Jammer genoeg houdt een ooievaarsjong buiten het nest zich doodstil, en was de kans klein dat het gevonden zou worden.

Na lange tijd moesten ze het opgeven. Sowieso is het onmogelijk om het dier weer binnen korte tijd in zijn ouderlijk nest te krijgen.

Met de twee overgebleven jongen gaat het goed. Ze slaan hun vleugels al uit om wind te vangen. De eerste oefeningen alvorens echt te gaan vliegen.

Laatste nieuws

Marianne Oosterhuis, de fotograaf die de ooievaars nauwlettend in de gaten houd, schrijft:

Nadat wij samen naar het ooievaarsnest zijn gelopen om te zoeken naar het overboord geslagen ooievaarsjong, blijkt nu dat het dode jong nog gewoon in het nest ligt! Dit is met zekerheid geconstateerd n.a.v. foto’s.

Zie ook ooievaars020.nl

Foto © Paul Koene


52.3571,4.8651
De ooievaarspaal

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2019 | Ooievaars