Rumoer Rond Kap Ooievaarsstronk

Achhieffoto van de oude Ooievaarsstronk

Vondelpark: 8 maart 2022

De storm die eind februari 2022 woedde heeft de hoge populier die je op deze foto op de achtergrond ziet onstabiel gemaakt, en deze moest wegens gevaar van plotseling omvallen per noodprocedure gekapt worden. De aannemer die deze klus opknapte heeft toen meteen andere beschadigde bomen meegenomen, waaronder een kale stronk vol met zwammen die aan de andere kant van het pad stond. (Op de foto met ooievaar.)

Wat de aannemer waarschijnlijk niet wist, is dat de stronk eerder uitgeprobeerd is als nestplaats door een tweede paar Ooievaars in het Vondelpark. Het werd een strijd met Manke Nelis, het mannetje van het eerste paar die kennelijk de nieuwe buren niet accepteerde. Uiteindelijk heeft het nieuwe paar het opgegeven en een andere nestplaats gezocht. Eerder berichtten wij al over deze neststrijd.

De Vogelwerkgroep Amsterdam was woedend over het weghalen van de stronk. Hoewel de gemeente na de ruzie tussen de ooievaars snel een pallet met randjes op de stronk plaatste, is deze plek nooit bebroed geweest. Enkele nijlganzen hebben belangstelling getoond, maar ook daar is het nooit van gekomen.

Is er plek voor een tweede ooievaarsnest in het Vondelpark?

Ooievaars zijn waarlijk prachtige vogels, en iedereen beschouwt de plek waar ze nestelen als heilig. Maar aan de andere kant zijn ooievaars echte predatoren. In de vroege ochtend foerageren ze op de weides, en als die op zijn gaan ze verder richting Osdorp. Waar ze onderweg nog eens bijgevoerd worden met eendagskuikens. Het Vondelpark heeft gewoon niet genoeg voedsel voor één ooievaarsgezin, een tweede nest erbij zou rampzalig zijn voor alle kleine dieren in het park. Zoals kikkers en padden, (eenden)kuikens, eieren van andere vogels en andere kleine dieren.

Er gaat een gerucht dat er binnenkort een nieuwe paal geplaatst gaat worden. De mening van de redactie is: Niet Doen! Het zou rampzalig zijn voor het kleine leven in het park, en trouwens is de leegstand van ooievaarspalen in de stad enorm (Bron: kropveld.net). Genoeg keuze bij het zoeken naar een andere paal buiten het Vondelpark.


52.3563,4.8596
De ooievaarsstronk
MarX - 8 maart 2022 om 20:40
Zijn die luitjes raar geworden? Die ooievaarsnest zitten al op het nest!!! Klaar om te broeden!
T - 10 maart 2022 om 18:17
Wat een raar en slecht geschreven bericht. Een stronk is iets heel anders dan deze fantastische dode boomSTAM vol met leven. Die aannemer had niet zijn eigen gang moeten gaan en waarom geen boete betalen vanwege beschadiging aan het park? Die ooievaars doen het op veel meer dan wat er in het park leeft en aangeboden kuikens. Iedereen met een beetje uitzicht weet dat ze met gemak de stad uitvliegen om in de polders eten te zoeken. Of er plek is voor een tweede paar kunnen de ooievaars zelf het beste bepalen, niet deze redactie. Dit 'rampzalig voor het kleine leven in het park' noemen is belachelijk. Een platform hebben ze niet nodig, maar een mooie stam laten staan helpt wel.
Hans Homburg - 10 maart 2022 om 20:35
Na de afgelopen stormen zijn veel bomen omgewaaid of 'onstabiel' achter gebleven en alsnog weggezaagd. Ook de afzichtelijke lange 'kale' hoge boomstam met het geïmproviseerde ooievaarsnest. Een andere hoge Canadapopulier aan de andere kant van het Weidepad moest halverwege afgezaagd worden op 3 maart en vandaag 10 maart 2022 heeft de gemeente in de vroege ochtend een mooi nieuw prefab-nest op deze boomstam gemonteerd en om 10 uur was een ooievaar al bezig om het nest op orde te brengen in een mooi beschutte omgeving.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2022 | Ooievaars | Dode boom