Ooievaars Verenigd

De ooievaars gaan jongen krijgen (Foto: Paul Koene)

Vondelpark: 10 maart 2016

Zoals alle vorige winters is mevrouw ooievaar in het najaar met haar kinderen naar het zuiden gevlogen, en meneer is hier gebleven om het nest te bewaken. Tijdens de winter heeft meneer een kosthuis gevonden in Geuzenveld, waar een dagelijkse portie eendagskuikens zijn deel was.

Intussen is de paal vervangen. De vorige was verrot, een laag teer op de paal en extra palen om het nest te onderstutten mochten niet verhinderen dat een nieuwe constructie nodig was. Tijdens de werkzaamheden bleek dat het karrenwiel onder het nest vergaan was, en daarom werd er ook een nieuw nest geplaatst op een plateau. Daarna namen nijlganzen bezit van het nest. Of ze gebroed hebben is onbekend; als dat zo was weet meneer ooievaar een goede bestemming met de eieren bij zijn terugkomst.

Een week of wat geleden is het vrouwtje teruggekeerd. Het nieuwe nest is geaccepteerd, er is wat aan verbouwd en nu is het nieuwe gezin in de planning. Onze fotograaf Paul Koene was er getuige van (zie foto).

Meneer ooievaar wordt ook wel Manke Nelis genoemd omdat hij moeilijk loopt. Zijn knie (eigenlijk: hielgewricht) is opgezet en dat hindert hem in zijn beweging. Vorig jaar heeft men overwogen het dier te vangen en te onderzoeken, maar omdat hij nog zijn vaderlijke plichten kan vervullen is besloten hem met rust te laten.


Wim Bogerd - 10 maart 2016 om 16:51
Goed dat ze weer herenigd zijn. Het is voorjaar......
Wouter van der Wulp - 10 maart 2016 om 22:58
Ik zag ze op 23 februari al met z'n tweetjes http://pic.twitter.com/Trhmf1Jlbv


Categorie: 2016 | Ooievaars