Nieuwe Paal voor de Ooievaars

Constuctiewerk aan een nieuwe ooievaarspaal

Vondelpark: 15 november 2015, herzien op zondag, 3 januari 2016

De Ooievaarspaal de op de Schapenweide staat was inmiddels 11 jaar oud. Destijds op initiatief van de Vrienden van het Vondelpark opgezet nadat op een afgezaagde boom elders in het park het broedsel was mislukt. (Lees hierover Ooievaars 2004).

De paal was intussen behoorlijk rot geworden, in de loop van de jaren had de paal al een nieuwe teerlaag gekregen, en daarna extra zijwaartse steunpalen. Maar nu is besloten de paal in zijn geheel te vernieuwen.

Het nest werd eraf gehesen, en geïnspecteerd door Mat Janssen, beheerder van de Amsterdamse Ooievaarswebsite. Hij trof er een dood en vergaan ooievaarsjong aan, waarschijnlijk een van de jongen die in het voorjaar plotseling verdween. Verder zijn aan de onderkant van het nest een of meerder andere nestjes aangetroffen, waarschijnlijk van winterkoninkjes. Een zeer druk bewoond nest dus zou je zeggen...

Het karrenwiel waarop het nest rustte was helemaal verrot, en is vervangen door een houten schijf. Ook het nest zelf is schoongemaakt en herschikt.

Het nest is nu verlaten, maar wij verwachten dat vader des huizen het in de winter nog wel enige keren zal bezoeken. In het voorjaar zal het vrouwtje -dat nu in het zuiden overwintert, terugkeren.


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2015 Ooievaars