Hoe Gaat het met Manke Nelis?

Manke Nelis

Vondelpark: 11 mei 2018, aangevuld met bijdragen van Paul Koene

Laatste nieuws: Het nest in het Vondelpark bevat 5 jongen. Lees ook de informatie op ooievaars020.nl.

Al jaren bestiert Manke Nelis met zijn vaste partner het ooievaarsnest in het Vondelpark. Het is een trouwe man, in de winter blijft hij in Nederland, en is dan vaak bij het nest te zien; waarschijnlijk bewaakt hij het nest tegen indringers tot zijn vrouwtje weer terugkomt uit het zuiden.

Het paar is ook erg actief; de laatste jaren brengen zij steeds 3 tot 4 jongen groot. Het voedsel voor de altijd hongerige ooikuikens wordt slechts voor een deel uit het Vondelpark gehaald. 's Ochtends vroeg zie je een van de ouders door de weides van het park scharrelen, maar op een gegeven ogenblik zijn de kikkers en de jonge watervogels op. En dan moet helemaal naar de weides westelijk van Amsterdam gevlogen worden voor de hapjes. Kortom, een nest in een toplocatie in het Vondelpark te hebben is leuk, maar wel erg bewerkelijk.

Dan heeft Manke Nelis het niet mee. In 2014 werd voor het eerst opgemerkt dat hij een gezwollen gewricht aan zijn poot had, en dat hij daarom moeilijk loopt. De zwelling zit aan zijn hielgewricht, niet het kniegewricht zoals velen denken. Ooievaarspoten hebben nou eenmaal andere lengteverhoudingen dan mensenpoten.

Destijds is Manke Nelis door experts op afstand bekeken met de vraag of wij deze vogel van zijn handicap kunnen afhelpen. Dat was nog helemaal maar de vraag. Een gebroken poot is te repareren, maar gewrichten zijn moeilijk te doen. En als we iets zouden kunnen doen, zouden wij het beest moeten vangen, en in een vogelkliniek moeten opereren. Revalidatie zou maanden duren, en daarbij zou hij het het broedseizoen missen. Met als gevolg dat het vrouwtje een andere partner neemt, en het trauma voor de alleenstaande Nelis alleen maar groter is.

Als aanvulling merkt Paul Koene -actief bij http://ooievaars020.nl en onze ooiograaf het volgende op:

In februari 2017 liep Nelis veel manker dan gebruikelijk en werd voor zijn leven gevreesd. Nelis loopt vroeg in het jaar altijd moeilijker dan verderop (vanaf april) in het jaar; maar dit jaar, 2018, viel het vergeleken met 2017 juist heel erg mee.

Foerageren doen de Vondelpark ooievaars in de Osdorper polder. Maar erg fanatiek gaat dat niet want in Geuzenveld, rand Osdorperpolder worden ze op vaste tijden bijgevoerd met eendagskuikens. Zodra de jongen uit het ei gekropen zijn worden de ooievaars drie weken lang niet met kuikens maar met regenwormen en stukjes witvis bijgevoerd.

Op maandag, 7 mei 2018 om 09.59 uur vloog Nelis met voer weg van de plek waar hij wordt bijgevoerd. Om 10.07 was hij al bij het nest.

Nelis overwintert in Nederland en wordt elke dag bijgevoerd. Het vrouwtje (inmiddels het tweede vrouwtje sinds 2014) vliegt elk najaar naar het Zuiden en komt midden februari terug in Nederland.

De jongen vliegen in september naar het Zuiden. Lichting 2016 is blijven hangen in de Pyreneeën, dat blijkt uit meerdere terugmeldingen van de ringnummers.

Dit jaar kroop het eerste jong op vijf mei uit het ei. Ze zijn nu zo groot dat je af en toe kort een snaveltje boven het nest uit ziet steken. De vaste bankzitters bij het nest houden het voorlopig op minstens drie jongen.

Van onze trouwe lezer Mak Ster kreeg de redactie een filmpje waarom volgens hem duidelijk te zien is dat Manke Nelis het veel moeilijker heeft gekregen met zijn handicap.

Zie ook het eerdere artikel: Een Manke Ooievaar


Wat denkt U?

Bekijk het filmpje en vorm uw oordeel:

https://www.youtube.com/watch?v=0tHuAIb9wYo

Wat denkt u, moet Manke Nelis geholpen worden, of moet de natuur zijn gang gaan?


Carine - 12 mei 2018 om 09:44
Als Nelis geholpen kan worden, dan zou ik het doen. Ik zag hem deze week 09-05-'18 op nest staan, helemaal scheef,

terwijl de eieren aan het uitkomen waren, tenminste daar leek het sterk op, Groet

Joke - 13 mei 2018 om 16:44
Wanneer het mogelijk is hem te vangen, zou het eveneens vangen van het vrouwtje een optie zijn, om ze samen de winter hier door te laten brengen.
WH Bos - 7 juni 2019 om 19:34
Manke Nelis staat 2 x daags bij mij in Geuzenveld om zijn portie kattenvoer met vis en eendags kuikens te scoren envliegt dan netjes terug naar zijn nest met 3 jonge kinderen
Hans - 22 december 2020 om 10:06
Laat de natuur zijn gang gaan. Nelis wil het graag op die manier, graag respect voor zijn wil.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2018 | Ooievaars | Video