Hoe Gaat Het Met De Ooievaarsjongen?

Twee jongen op het nest bij de Koeweide

Vondelpark: 30 juli 2023

Paul Koene, die opkomt voor de ooievaars in het Vondelpark schrijft aan de redactie:

Wat betreft nest naast Koeweide:

Ooievaar 8E073 is inderdaad overleden op de Toevlucht. Had door de storm meerdere fracturen in de vleugels.

Ooievaar met ringnummer 8E074 is vermist. Werd enige dagen na de storm voor het laatst gezien. Helaas is door de begroeiing het nest alleen van veraf goed te observeren. Rond de 12e juli kon je met een ingezoomde bridge camera (vergelijkbaar met een 1200 mm lens) of een goede kijker vanaf de weg, voorbij de ingang Koeweide, iets wits op het nest zien liggen. Maar niet duidelijk genoeg om een conclusie te trekken (waarnemingen van mij en Peter Wesche). De dagen daarop werd dat wit steeds minder goed te zien ( waarnemingen van mij en Peter Wesche vanaf ingang Koeweide en van Hannah Jansen vanaf de Koeweide tijdens haar vlindertelling) Kortom het zou dus goed kunnen dat 8E074 is overleden en op het nest ligt, maar 100% zekerheid hebben we niet.

Wat betreft nest op Schapenweide:

Op 12 juli rond 18.00 zijn de drie ooievaartjes van het nest gesprongen.

Peter Wesche had net wat foto's van de drie gemaakt vanaf de westzijde, liep naar de zuidzijde van de Schapenweide en in die paar minuten zijn ze verdwenen. Ze hadden tot dat moment nog niet gevlogen, maar waren wel al ver gevorderd met hun vliegoefeningen. Er liepen op het moment van de verdwijning twee mensen op de Schapenweide, dus het is niet onaannemelijk dat die te dicht bij het nest zijn gekomen en dat er sprake was van nestverstoring. Na 21.00 uur wist een van de ooievaartjes, 8E071, met een onhandige landing, terug te keren op het nest.

Op de 13e rond de middag landde de tweede, 8E072 op de Schapenweide. Vlak daarvoor was het op de Koeweide gezien. Dit jong heeft vervolgens een tijd op de Schapenweide gefoerageerd, onder begeleiding van zijn twee ouders en wist later in de middag het nest te bereiken. Van de 8E070 is niets meer vernomen. 8E071 en 8E072 kunnen nu goed vliegen dus af en toe zal je een leeg nest treffen, maar tegen de avond keren ze nog steeds terug naar het nest. Op 26 juli rond 17.00 uur heb ik ze daar nog gezien.

Op de foto de twee ooievaarsjongen op het nest bij de Koeweide, foto Paul Koene.


Ooievaarsnesten in het Vondelpark
52.3571,4.8651
Schapenweide
52.3564,4.8598
Grote Speelweide
Paul Koene - 3 augustus 2023 om 13:49
Update: Het derde ooievaartje van de Schapenweide, 8E070, is op de 12e juli gevonden in de van Mourik Broekmanstraat. Was daar geland op een dak en vervolgens naar beneden gevallen. Het ooievaartje is door de dierenambulance naar het opvangcentrum 'de Toevlucht' gebracht, om te revalideren.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha