De Januari Ooievaars

Ooievaar verkent het nest

Vondelpark: 12 januari 2014

Uitgerekend op de Nationale Ooievaarsteldag kwamen twee ooievaars op bezoek, en deden van alles om hun bezoek niet onopvallend te laten verlopen.

Rond 13 uur zaten ze in een hoge populier, ieder op een afgezaagde stronk in die boom. Terwijl ze daar in de volle zon zaten keken ze naar beneden om te zien of het toegestroomde publiek van zondagswandelaars groot genoeg was. Bovenin een ooi met een onopvallende (aluminium ?) ring, en een paar meter eronder een andere met een dikke witte ring. Opvallend aan deze laatste ooievaar is dat deze een manke linkerpoot heeft, en niet lange tijd op de stronk kon staan. Een paar keer vloog hij weg, maakte een rondje en kwam weer terug; waarop een luid geklepper volgde.

De plek waar ze waargenomen werden, is vlakbij een stronk die door mij getipt wordt als nest -mocht er ooit zich een tweede paar in het park vestigen.

Toen vlogen ze naar de nestpaal. Het nest werd langdurig geïnspecteerd. Daarna vloog de manke ooi weg, en de ander bleef nog een kwartiertje om enkele takjes te rangschikken. (zie foto). Rond 14 uur vloog ook deze het park uit...

De waarneming is inmiddels geregistreerd.


john - 12 January 2014 om 20:33
zijn ze net aangekomen of waren ze nog in nederland

blijven ze in nederland ? ook als het nu nog gaat winteren? of trekken ze dan toch weer weg?

Marry - 05 February 2014 om 20:21
Ik ben 3 februari even van de fiets gestapt om ze rustig te bekijken, geweldig om ze van zo dichtbij te zien, aan de andere kant van het hek, ééntje met grote stappen benend langs het slootje met een half oog op geïnteresseerde honden, die gelukkig door hun eigenaars prima onder controle waren.

De andere stond stil, maakte toen een paar duidelijk pijnlijke strompelpassen en ging toen 'op zijn hurken(?)' zitten. Een vreemd en sneu gezicht. Komt het vanzelf goed met die poot, of moet/kan er iets aan worden gedaan?

(Red: op dit ogenblik onderzoekt ooievaars020.nl wat de mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen. Meer nieuws wordt hier gemeld.)

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2014 Ooievaars