Vleermuizen

Vondelpark: 3 oktober 2007

Een dwergvleermuis

Op 20 september 2007 organiseerde het Wijkcentrum Vondelpark-Concertgebouwbuurt een Vleermuizenexcursie in het Vondelpark. Aan het begin van de avond verzamelden zich een groot aantal mensen zich in het wijkcentrum. Onze verslaggever was er ook bij. Floor van der Vliet, een bekend vleermuisdeskundige ontving de bezoekers. Alvorens we weg mochten was er de verplichte diavertoning, waar Floor een overzicht gaf over het leven van de vleermuis. Het leven van deze onzichtbare nachtvlieger is toch interessanter dan velen dachten. Daarna kregen we een korte cursus over de bat-detector.

Toen gingen we op weg. Bij de Sophiavijver was het al meteen raak. De bat-detector begon te ratelen met een geluid dat mijn stoommachientje destijds maakte. Even later konden wij in het duister enkele vliegers onderscheiden. "Als je niet beter wist zou je denken dat het gewoon vogels zijn", merkte een van de excursiegangers op. Maar bij donker zie je zelden nog vogels vliegen, en de manier van vliegen is ook heel anders. Langzamere vleugelslag en scherpere bochten.

De beestjes lieten zich niet afschrikken door de drukte, en een enkele waagde zelfs een scheervlucht vlak over de hoofden van het publiek.
We gingen verder, het Vondelpark in. We liepen een rondje om de koeweide. Overal waren wel vleermuizen te horen, hoewel veel minder dan eerder. Pas bij de vijver bij het Snoephuisje (Amstelveense weg) werd het weer drukker. Omdat hier minder kunstlicht was konden wij de vleermuizen beter zien vliegen. Met de bat-detector kon je het verschil horen tussen de veel voorkomende dwergvleermuis en de zeldzamere ruige vleermuis.

Na de winterslaap gaat de Natuurwerkgroep Vondelpark met een bat-detector een uitgebreide inventarisatie maken van de plaatsen in het Vondelpark waar vleermuizen voorkomen.