Stippelmot Actief

Vondelpark: 29 mei 2009

Boom bedekt door spinsel stippelmot

Op steeds meer plekken in het Vondelpark veranderen bomen opeens van kleur. Wat de vorige dag een normale gezonde boom leek, kan nu helemaal zilver gekleurd zijn.
De kleur wordt veroorzaakt door het spinsel van de rupsen van de stippelmot. Binnen korte tijd zit dit spinsel als een vlies om de boom. En eronder zie je dan duizenden rupsjes heen en weer kruipen.

Het ziet er allemaal heel griezelig uit. Ik zag iemand huiverend naar het tafereel kijken, en zij noemde het "Cristo-in-Hell"; refererende naar de kunstenaar Cristo die zich ook bezig houdt met het inpakken van grote dingen.

Maar is dit wel zo schadelijk voor de bomen?

Over een paar weken verpoppen de rupsjes zich, en vliegen daarna als een grijs-wit motje met zwarte stippels weg. Het web verdwijnt, en de boom blijft bladloos achter. Maar gelukkig heeft de boom er weinig last van, het vormt nieuwe knoppen en de rest van de zomer zit het volop in het blad.
Voorwaarde wel is dat de boom gezond moet zijn. En helaas zijn dat er weinigen in het Vondelpark. Een wilg bij het Theehuis die jaar op jaar te kampen had met de stippelmot brak tijdens een niet zo'n zware storm onverwacht en viel om.

Er bestaan verschillende soorten stippelmotten, en iedere soort heeft voorkeur voor zijn eigen boom. In het park zie je dat de wilgen het meest zijn aangedaan. Rupsen die uit een wilg vallen zullen liever de hongerdood sterven dan een ander blaadje te moeten eten.
Het spinsel wordt door de rupsen gemaakt om zich te beschermen tegen vogels. Toch weten vogels ongeveer eenderde van de rupsen te vangen voor dat ze als mot uitvliegen, een belangrijke voedselbron dus.

Deze foto is gemaakt bij de brug bij de Vondelstraat. Rupsen die zijn afgedwaald op de brug zijn al begonnen de brug in te spinnen. Wie weet hebben we binnenkort onze eigen 'Cristo-in-hell ingepakte brug'!


Laatste Nieuws

Verschillende bronnen melden de komst van de processierups in het Vondelpark. We gingen meteen op onderzoek uit, maar konden de bron van de berichten niet vinden.
Wel melden enkele websites de aanwezigheid van de processierups in het Rembrandtpark en het Vondelpark, maar illustreren dit feit met foto's van de stippelmot! Ook meldt de GGD een actie waarbij mogelijk processierupsen werden verwijderd in Zuid-Oost. Het zal nog wel enige tijd duren voordat de processierups zich zal manifesteren in het park.

Het spinsel van de stippelmot is trouwens helemaal ongevaarlijk voor mens en dier.