Monumentale Uilenwilg Omgevallen

Uilenwilg is omgevallen

Vondelpark: 14 december 2019

In de ochtend van maandag, 9 december 2019 is plotseling een oude wilg omgevallen. Hoewel hij niet op de lijst van zieke bomen stond bleek hij helemaal hol en is bij de storm van zondagnacht omgeknakt. Gelukkig is hij op het grasveld gevallen, bij een andere windrichting zou hij op de weg terechtkomen en hadden er slachtoffers kunnen vallen.

Deze oude wilg is twee jaar geleden uit voorzorg nog gesnoeid zodat hij minder wind zou vangen.

Het is een bijzondere boom omdat door het grote aantal holen, het plaats bood voor de nesten van veel grotere vogels. De meest bijzondere vogel was wel de bosuil, in deze boom zijn door de jaren heen minstens 10 uilskuikens geboren. Wij hebben de boom met zijn holen zorgvuldig geïnspecteerd, maar gelukkig zijn er geen dieren aangetroffen.

De bosuil zal nu een andere plek moeten vinden om te broeden. De vogelwerkgroep van het (destijds) NMT-Zuid heeft ooit een uilenkast in de Koeweide opgehangen, waar tot nu toe de bosuil nog nooit gebroed heeft. Zodra de bosuil een nieuwe broedplaats gevonden heeft gaan we dit niet bekendmaken om Harry-Potter-fans weg te houden...


52.3554,4.8605
De uilenboom
R. Castermans - 18 december 2019 om 11:10
Ook de luchtbrug even verderop is kapot gegaan en inmiddels gesloopt.
Paul Koene - 19 december 2019 om 16:57
Jammer dat deze oude boom is gevallen. Het zal hier een stuk stiller en minder gezellig worden nu al die luidruchtige kauwtjes op zoek moeten naar andere nestruimte. Ik heb hier eens een uur in de vrieskou met mijn camera op de loer gestaan, omdat ik in een hol bovenin iets met een lichtgrijze kleur zag bewegen. Dat bleek uiteindelijk een Nijlgans te zijn. Ook leuk, maar niet de uil waar ik op hoopte.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2019 | Dode boom | Uilen