Lente in Volle Gang

Vondelpark: 28 mei 2007

Nijlganzenfamilie

Pinksteren is dit jaar uitermate regenachtig verlopen, het is ongewoon rustig in het park. Bezoekers maken een wandeling door het park, en genieten van de in het frisse groen staande natuur. Het natte gras nodigt niet uit voor een picknick.

Onze redactie zag dit jonge gezinnetje van Nijlganzen bij de Muziektent. Het is alweer het tweede nest in het park. Het eerste gezinnetje van nu al bijna volwassen Nijlganzen zwemt rond tussen de Hulstbrug -bij het Rosarium, en de Frederiksbrug -op de hoogte Frederikstraat. Deze exoten komen sinds de jaren '70 in Nederland voor, hun oorsprong is Afrika. Waarschijnlijk zijn ze ontsnapt uit een dierentuin. Ze kunnen zich hier goed handhaven door hun tamelijk agressieve gedrag. In tegenstelling tot wat de naam 'Nijlganzen' doet vermoeden, is de soort is meer verwant aan de eenden dan aan de ganzen.

Bij de Hulstbrug is in een van de Taxus-bomen een nesthol van Halsbandparkieten te horen. Als je een beetje over de leuning buigt kun je zo in het hol kijken.

Ook staat het nest van de Ooievaars op uitbreken. Helaas blijkt het dat het plaatsen van een ooievaarspaal in dit park niet een heel goede zet is. Niet alleen staat de paal te dicht bij een hoge boom, zodat het prooi kan worden van kraaien, ook kan het Vondelpark niet genoeg voedsel leveren voor de hongerige kroost, aldus Martin Melchers -onze stadsecoloog.
De paal is gefinancierd door de Vrienden van het Vondelpark, en geplaatst door het stadsdeel.