Hoe Gaat het Verder met de Ooievaars?

Vondelpark: 10 oktober 2010

De oprichting van de paal in 2005

Het ooievaarsnest was niet zo'n succes dit jaar. De eerste serieuze poging van de ooievaars om een nest te maken was in 2007, er vlogen toen vier jongen uit. De jaren daarna bracht het nest steeds minder jongen voort, en afgelopen jaar zelfs geen enkele. Teleurgesteld trok het paar dit najaar naar het zuiden, en het was maar afwachten of ze ooit terug zouden komen. Maar gelukkig is kort geleden het mannetje traditiegetrouw weer teruggekomen om de nest tijdens de komende winter te bewaken.
De oorzaak van dit steeds minder succesvol wordende nest is onbekend. Misschien heeft het te maken met de verminderde belangstelling voor de ooievaars in het park. In 2007 struikelden de ooievaarsvrienden over elkaar heen om hun gevederde vrienden zo welkom mogelijk te laten voelen in het park, inclusief het bijvoeren met visfilet en eendagskuikens; dit jaar zag ik alleen Annie -het rollatorvrouwtje- in de avond een bezoek brengen aan de ooievaar. Ook hebben de grootschalige werkzaamheden rond de broedplaats wellicht een invloed gehad. Eerst was het gebied helemaal afgesloten, en daarna ging de Schapenweide op de schop. De Schapenweide was jarenlang een rommelige opslagplaats, waar aarde werd opgeslagen. Daar was voor de ooievaars altijd wat lekkers te vinden. Daarna werd het terrein opgeruimd en geconverteerd naar een steriel XP-desktop landschap, het zal nog lang duren voordat het daar weer krioelt van de beestjes.

Mat Janssen, de Vondelpark-ooievaarsdeskundige, trekt zich ook het lot aan van het lot van de ooievaars in het park. In een zojuist uitgekomen memo inventariseert hij de problemen die van invloed zouden kunnen zijn, en doet hij een voorstel om de omstandigheden voor deze dieren te verbeteren. In de eerste plaats is de houten paal duidelijk aan vervanging toe. De oude paal is in 2005 opgericht (zie foto), en zal in de afgelopen zes jaar al aardig verrot zijn. Mat heeft onlangs overleg gehad met het stadsdeel met het voorstel de paal te vervangen, of een tweede te plaatsen in het veld in de buurt, de Koeweide. Helaas is er geen geld vanuit het Stadsdeel.
Het voorstel van Mat is echter veel ambitieuzer dan alleen een paal. In zijn memo staat een uitgewerkt educatief plan, waarbij scholen in de buurt bij het nest betrokken gaan worden. Een webcam moet de gelegenheid geven de activiteiten op het nest direct te kunnen volgen, ook in de klas.

Mat is nu op zoek naar sponsors. Er moet geld komen voor een nieuwe paal, en hij is op zoek naar een bedrijf die in staat is een webcam te plaatsen en deze live op het internet te zetten.

Categorie: 2010 Ooievaars