Herintroductie van Koeien en Schapen

Oude foto met raskoeien op de Koeweide

Vondelpark: 24 mei 2020

In het Vondelpark is de gemeente tot voornemen om koeien en schapen te laten grazen op de Koeweide en Schapenweide. Dit om het natuurlijk begrazen te bevorderen. Vanaf 1 juli 2020 tot en met maart 2021 zullen de dieren grazen.

Men wil dit doen om de naam van de Koeweide weer eer aan te doen waar vroeger ook koeien liepen. De mensen van de werf hoeven dan niet de grote weide twee keer extra te maaien. Hierdoor kunnen de medewerkers andere ecologische werkzaamheden uitvoeren die anders blijven liggen om zodoende de ecologische zones in Amsterdam Zuid te bevorderen. De koeien en schapen hoeven niet bijgevoerd te worden, ze zijn zelfredzaam. Alleen bij hele slechte winterse periode (veel sneeuw en vorst) zullen de beheerders de dieren bijvoeren en water geven.

Vroeger was de aanwezigheid van vee een normaal gezicht op de Koe- en Schapenweide. Beroemd waren de Lakenveldse Koeien, een bijna uitgestorven oud-Hollands ras (links op de foto). In de zomer gaven zij melk die in het Melkhuis geconsumeerd kon worden, en in de winter verbleven zij in de stallen van wat nu het werfterrein is bij de Kattenlaan. Toen de klanten in het Melkhuis bier verkozen boven melk, werden de koeien afgeschaft. De weide werd verpacht aan een hobby-boer die er een ratjetoe aan beesten liet rondlopen. Er is daar ook nog een lama geboren. Bij de MKZ-crisis in 2001 moesten de dieren weg en vervolgens is de weide verwilderd tot een prachtige heemtuin.

De redactie heeft daarna vaak informeel gelobbyd om de Lakenvelders terug te brengen op de Koeweide, maar dat idee is destijds steeds weggelachen omdat agressieve loslopende honden de dieren teveel zouden verstoren. Eigenlijk zien wij dit ook nog steeds als een groot risico.

Wiltrick koeien

De koeien die geplaatst zullen worden zijn van het Witrick ras, een oud-Hollands ras die in de 18de eeuw heel voorkomend was in het Hollandse polderlandschap.

Op de Schapenweide komt het Drentse heideschaap te grazen. Wij hopen dat de begrazing zal bijdragen tot een grotere diversiteit van de natuur op deze weides.


Laatste nieuws

Groene Buurten, die ook het vrijwilligerswerk op de Koeweide organiseert, heeft in een lang manifest van argumenten bezwaar aangetekend tegen het houden van vee in het park. Daarop heeft de Gemeente besloten het idee terug te trekken. Alles blijft dus bij het oude, en de redactie is daar erg blij mee.

52.3559,4.8587
Koeweide
52.3566,4.8651
Schapenweide

Wat vindt u van de herintroductie van vee in het park?

Magdalena Schild - 24 mei 2020 om 13:02
Het zou heel mooi zijn als er koeien komen.Dat maakt het park steeds mooier. En het is al zo opgeknapt qua natuur de laatste 20 jaar. Het is ook zoveel beter nu er geen BBQ's meer zijn toegestaan. Veel mensen hebben die vrijheid gebruikt om vuurtjes te maken om op te warmen, vaak door takken van bomen te trekken.

Hoe zorgt de gemeente dat de koeien er wel veilig staan voor vandalen en dronken mensen?

Carine - 24 mei 2020 om 14:59
Wat is de bron van dit nieuws artikel?

Van de ambtenaar die over het Vondelpark gaat, waarom vraag je dat? (Red.)

wim Bogerd - 24 mei 2020 om 16:45
Ziet er veelbelovend uit. Ben ook wel een beetje bang voor de grote honden.
Pieter Servatius - 10 juni 2020 om 09:41
Hoe wordt die herintroductie gekoppeld aan de rondleidingen voor kinderen over de koeienweide? Ik hoor daar niets over in dit plan. Of verdwijnen de rondleidingen? Vele kinderen hebben zo wat meer geleerd over de natuur.