De IJsvogel in 2016

Luis restaureert de ijsvogelwand

Vondelpark: 22 november 2016, gecorrigeerd op zaterdag, 11 februari 2017

Een paar jaar was hij niet meer waargenomen, en dit voorjaar was hij terug. Een klein groepje fanatieke vogelaars konden vanaf de Willemsbrug (hoogte Emmaplein) de ijsvogel af en toe voorbij zien vliegen. Er liggen in de sloot daar een paar omgevallen bomen, en vanaf een tak net boven het water zag men het vogeltje duiken naar visjes. Of het een eenling was of een paar is niet bekend, er zijn er nooit twee tegelijk gezien.

Correctie: Ruud Vlek meldde dat er wel enkele waarnemingen geweest zijn van twee ijsvogels. Volgens https://adam.waarneming.nl werd in het voorjaar regelmatig een paartje ijsvogels gezien van 26 februari tot 17 maart.

Daarna waren er nog enige waarnemingen van een afzonderlijke ijsvogel.

In het Vondelpark is een paar jaar geleden een kunstmatige ijsvogelwand met daarin een nestkast gebouwd, maar die is nooit bewoond geweest en was intussen al aardig verzakt. Reden dus voor de park-ecovenier Luis Nobre Canha om de wand te restaureren (zie foto). De oude wand werd afgegraven, en een nieuwe heuvel van leem opgeworpen. Dwarsbalken zorgen ervoor dat de heuvel, en dus de wand minder snel verzakt. De ijsvogelwand staat aan de westzijde van de Koeweide, en is vanaf de Mol (weide bij de Amstelveenseweg) aan de overkant van het water goed te zien.

Maar deze goede bedoelingen werden door de ijsvogel helemaal verkeerd begrepen, en ze heeft een uitstekend alternatief gevonden in de steile wand aan de binnenkant van het baggerdepot op de Schapenweide. De heuvel die je ziet op de Schapenweide is in werkelijkheid een dijk om het baggerdepot heen. In het voorjaar stond er flink veel water in het depot, en daarom was de toegang tot het nest onbereikbaar voor predatoren.

Maar helaas is tijdens de relatief droge zomer het water opgedroogd, en in combinatie met het verschijnen van de vos bleek het nest later verlaten te zijn. Pas in de nazomer zijn er weer enkele waarnemingen bij de redactie binnengekomen.

Laten we hopen dat het volgend jaar beter zal gaan.

  • Plaatsnamen ontleend aan inhetVondelpark.nl
  • Alle waarnemingen zijn inmiddels doorgegeven aan de IJsvogelwerkgroep

Heeft u de ijsvogel onlangs nog gezien? Graag uw waarneming hieronder melden.


52.357009,4.865359
Hier broedde de IJsvogel
Irene - 5 december 2016 om 19:38
Ik heb vandaag een ijsvogel gezien. Vanaf ingang Amstelveense weg, rechterkant, op een omgevallen boom in het water.
Rene - 16 december 2016 om 21:05
Op 14 december rond 11 uur de ijsvogel gezien. Zie hier de gemaakte foto's: http://www.dagboekvaneenfotogek.nl/2016/12/primeur-vondelpark
Peter - 31 december 2016 om 13:02
Rond 13.40 vandaag 31-12 ijsvogel vlak over het water bij de hondenweide zien scheren, een salvo van korte hoge snerptonen gevend. ..geschrokken van vuurwek misschien!??
Baukje - 5 september 2017 om 20:10
Vandaag rond 16.30 een ijsvogel over het water zien vliegen, ongeveer dezelfde plek als de blauwe markering op de kaart hierboven. Mooi!
Johan - 11 augustus 2019 om 17:35
11-8-19. Rond 17:00 ijsvogel gezien boven het water tussen de schapenweide en het speelveld
Tom - 20 maart 2020 om 14:52
Op 17-03-20 heb ik een ijsvogel langs het water voorbij zien vliegen aan de achterkant van de 11 tennisbanen ongeveer in het midden