De Bosuil Roept

De Vondeluil - Foto Hannah Jansen

Vondelpark: 24 februari 2017

De redactie van hetVondelpark.net ontvangt veel vragen over een klagend gefluit die in de avond rond de Picassoweide te horen is.

Het geluid wordt voortgebracht door een bosuil, een volwassen mannetje. Bosuilen wonen -en broeden al jaren in het park en al vaker heeft hetVondelpark.net het uitvliegen van de uilskuikens gemeld.

Je zou denken dat het mannetje nog steeds op zoek is naar een partner. Maar dat is niet waarschijnlijk, want uilen blijven levenslang bij elkaar en vorig jaar nog hebben ze een jong grootgebracht. Misschien dat het vrouwtje op het nest zit, en het mannetje laat horen waar hij is.

In het Vondelpark is slechts plaats voor een uilenterritorium. Het voedselaanbod is niet groot. Er zijn weinig muizen in het park. Dat komt waarschijnlijk omdat de grond te vochtig en te dras is. Gelukkig voor de uil breekt heel binnenkort de paddentrek weer aan, een welkome aanvulling op het dieet!

De foto is gemaakt in het Vondelpark door Hannah Jansen in 2012. Klik op de foto voor een vergroting.

Eerder werden uilskuikens beschreven op hetVondelpark.net in:


52.356869,4.868691
Hier horen wij de bosuil

Heeft u de bosuil (of zijn jongen) ook gehoord?

atty tordoir - 27 februari 2017 om 01:18
Jazeker, ik woon in het Johannapark en hoor zijn luide roep bijna elke avond, zelfs met de ramen dicht, en ook als ik's avonds via het park naar de kattenlaan fiets. Bijna altijd op dezelfde plek, de Picassoweide, soms ook ten westen van het blauwe theehuis. Een heerlijk geluid, zo midden in de stad.
Roely Bos - 7 april 2017 om 13:25
En ook in 2017 is er een jong, op 27 maart voor het eerst op de foto gezet. Op de volgende link staat een foto van vandaag:

https://adam.waarneming.nl/waarneming/view/136399512

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2017 | Uilen