Bomenplant na Zomerstorm

Een linde klaar om geplant te worden

Vondelpark: 3 januari 2016

De afgelopen periode zijn er in het park een groot aantal bomen geplant. Veelal op plaatsen waar bij de afgelopen zomerstorm bomen zijn omgewaaid, of uit voorzorg zijn gekapt. De meeste bomen die gesneuveld waren zijn populieren. Deze bomen hebben als eigenschap dat ze snel groeien, zacht hout hebben, en daarom in het Vondelpark op vroege leeftijd sneuvelen. Gemiddeld een jaar of 50. Een mooie uitzondering zijn de (overgebleven) populieren van de van Eeghenlaan, die zijn veel ouder. Het zijn monumentale bomen, die waarschijnlijk nog uit de begintijd van het Vondelpark stammen. Bestudeer deze bomen, je zult zien dat ze volhangen met staalkabels om de boel bij elkaar te houden.

De nieuwe aanplant zijn al volgroeide bomen van het wat duurzamere soort. Ik zag iepen, kastanjes, eiken, linden; gelukkig geen nieuwe populieren. Sommige van de bomen, zoals die bij de Frederiksstraat, zijn op een fundering van palen geplaatst.

Het heeft wat moeite en geld gekost, maar het park is er zeker op vooruitgegaan!Categorie: 2015 | bomen | onderhoud | stormschade