Nieuws uit het Vondelpark

Nieuws en Feiten op hetVondelpark.net

Omdat de sluiting van ingangen volkomen willekeurig lijkt te gaan, in het weekend en door de week, kan hier geen informatie meer gegeven worden

Mat, Cristiane en Caroline

Drie ooievaars worden geringd

Vondelpark: 28 June 2020

Dit zijn de namen van de jonge ooievaars die op het nest van de Schapenweide geboren zijn. Dat wil niet zeggen dat er 1 jongen en 2 meisjes zijn, want het geslacht is niet vastgesteld. Een van de ooievaars is vernoemd naar Mat Janssen, die zich jarenlang heeft ingezet voor het welzijn van de Vondelpark ooievaars.

Het ringen vond plaats op vrijdag, 12 juni 2020 en ging met een klein publiek van genodigden. De drie ooikuikens werden met een hoogwerker uit het nest gehaald, en onder toezicht van de ouders die het proces nauwlettend vanuit een boom volgden, werden ze gewogen, gemeten en geringd. Dat maakt het mogelijk dat ze over hun zwerftocht naar Zuid Europa gevolgd kunnen worden. De jongen maakten een gezonde indruk, de oudste was al bijna te groot om geringd te worden en stribbelde een beetje tegen.

De resultaten van de metingen waren:

NaamRingVleugelSnavelKop en SnavelTarsusGewicht
Cristiane6E531300841481472599
Mat6E532391951581873180
Caroliene6E5334281031872213725

Daarna werden de jonge vogels weer voorzichtig op het nest teruggebracht met de hoogwerker.

Lees meer...

Park Komende Zomer bij Mooi Weer Deels Gesloten

Burgerlijke ongehoorzaamheid bij de ingang Kattenlaan

Vondelpark: 13 June 2020

De komende zomer zal bij mooi weer het park gedeeltelijk afgesloten worden, zo is te lezen in een brief die Stadsdeel Zuid stuurt aan alle omwonenden van het park. In de weekenden als de temperatuur boven de 20 graden zal komen, en zelfs doordeweeks als de temperatuur boven de 25 graden komt. Een gedeeltelijke afsluiting betekent dat alleen de ingangen Stadhouderskade en Amstelveenseweg, Emmalaan, van Eeghenstraat en Vondelstraat geopend zullen zijn. En later ook nog de Kattenlaan. De bezoekers worden bij de ingangen per camera geteld, en als er teveel zijn wordt de toegang voor fietsers gesloten, en mogen er alleen mensen te voet in als er net zoveel weer uitgaan.

Reden daarvoor is de drukte die verwacht gaat worden, in combinatie met de gestelde corona-regels. De ziekte die het virus veroorzaakt is ernstig, met soms de dood tot gevolg. Daarvoor is het noodzakelijk voor jezelf en anderen dat je alles doet om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas kan je in het hele park zien dat slechts weinigen zich hieraan storen, en in combinatie met een falende handhaving aan de kant van de gemeente gaat het helemaal mis.

Situatie in West

Lees meer...

Tijdens Pinksteren zijn de Ingangen Afgesloten

Ingeng Amstelveenseweg alleen voor voetgangers

Vondelpark: 1 June 2020

Om Rotterdamse toestanden te voorkomen is de afsluiting van het Vondelpark vrijwel compleet. Alleen de ingang Stadhouderskade en de ingang Amstelveenseweg zijn dit weekend open. En als het druk is worden fietsers tegengehouden, alleen wandelaars krijgen nog toegang.

Dat betekent dus dat dit weekend ook alle zijingangen gesloten zijn. Dit heeft tot gevolg dat de mensen massaal over de hekken klimmen. Er staan geen informatieborden, dus velen begrijpen niet waarom het hek dicht is.

Dat de maatregel nodig is blijkt helaas uit de feiten. Tijdens het Pinksterweekend moest de politie al ingrijpen bij een massaal mini-festival, en ook vond er zelfs een steekpartij plaats.

Lees meer...

Herintroductie van Koeien en Schapen

Oude foto met raskoeien op de Koeweide

Vondelpark: 24 May 2020

In het Vondelpark is de gemeente tot voornemen om koeien en schapen te laten grazen op de Koeweide en Schapenweide. Dit om het natuurlijk begrazen te bevorderen. Vanaf 1 juli 2020 tot en met maart 2021 zullen de dieren grazen.

Men wil dit doen om de naam van de Koeweide weer eer aan te doen waar vroeger ook koeien liepen. De mensen van de werf hoeven dan niet de grote weide twee keer extra te maaien. Hierdoor kunnen de medewerkers andere ecologische werkzaamheden uitvoeren die anders blijven liggen om zodoende de ecologische zones in Amsterdam Zuid te bevorderen. De koeien en schapen hoeven niet bijgevoerd te worden, ze zijn zelfredzaam. Alleen bij hele slechte winterse periode (veel sneeuw en vorst) zullen de beheerders de dieren bijvoeren en water geven.

Lees meer...

Zondag Tijdens de Corona Crisis

Drukte ondanks waarchuwingsborden

Vondelpark: 23 March 2020

Bij alle grotere ingangen van het Vondelpark staat nu grote lichtschermen aangedreven door zware dieselgeneratoren die het publiek aanmanen minimaal anderhalve meter afstand te houden. Maar de praktijk is anders. Haast niemand stoorde zich eraan. Niet alleen was het op deze eerste zonnige lentedag in het Vondelpark erg druk, ook liepen en zaten de mensen dicht bij elkaar.

Het Parool en de AD, maar ook de televisie en radio besteedden veel ruimte en tijd over deze drukte in het Vondelpark. Waarop ambtsdragers voelden dat ze hierop krachtig moesten reageren door meer handhaving in het vooruitzicht te stellen. Gelukkig is het nu, op maandag, veel stiller in het park; dus zullen maatregelen vooralsnog uitblijven.

Lees meer...

Werkzaamheden voor 2020 Bekendgemaakt

Plattegrond uit de Kansenkaart

Vondelpark: 12 March 2020

Op regelmatige basis komen vertegenwoordigers van diverse belanghebbenden in het Vondelpark samen in vergadering. Deze zogenaamde stakeholders hebben in meerdere brainstormsessies een Kansenkaart voor het Vondelpark opgesteld. Dit is een korte en bondige opsomming van kansen, uitdagingen en problemen in het park. Op deze kansenkaart staan al deze punten vermeld in een overzichtelijk schema, en de locaties daarvan staan in een plattegrond. (Klik op de kaart voor een vergroting).

Naar aanleiding van deze kansenkaart hebben de stakeholders een prioriteitsplan opgezet, en deze zijn door Rashna Kadier -die namens de gemeente in deze club optreedt, uitgewerkt in een soort van actieplan voor dit jaar. Voor onze lezers geven wij inzage in deze plannen, zodat u weet wat er dit jaar gaat gebeuren.


Lees meer...

De Klimbrug Wordt Vernieuwd

Laatste uren van de Klimbrug

Vondelpark: 27 December 2019

In 2010 werd de Klimbrug geopend. Het was een luchtbrug, verscholen tussen de bomen, waar kinderen in konden klimmen om de bomen op gelijke hoogte te kunnen bekijken. En op sommige plekken kon je tussen de bomen door genieten van het uitzicht op de Speelweide.

Het werd intensief gebruikt, wat tot slijtage leidde. Vanwege veiligheidsoverwegingen moest het bouwwerk op korte termijn weggehaald worden. En dat is inmiddels gebeurd.

De foto (Gemeente Amsterdam) is vlak voor de sloop gemaakt. Op de achtergrond het gele sloopapparaat die de brug neer zou halen.

De gemeente plaatst eenzelfde soort luchtbrug terug dat langer mee gaat dan de vorige. Ook is er de eis voor gebruik van duurzame materialen. Voor het toestel moet dan ook een nieuw ontwerp komen. Naar verwachting is de nieuwe klimbrug pas weer in het voorjaar weer herbouwd.

Lees meer...

Eerste Paal Nieuw Vondeltuinpaviljoen Geslagen

Eerste paal voor het nieuwe paviljoen

Vondelpark: 18 December 2019

Afgelopen maandag, 16 december 2019 werd de eerste paal geslagen voor een nieuw paviljoen in de Vondeltuin. Dat is het Horeca-terras bij de ingang van de Amstelveenseweg.

De rommelige houten bouwsels die er lange tijd stonden zijn in middels afgebroken, en daarvoor in de plaats komt een modern, stijlvol en in de omgeving verantwoord nieuw houten paviljoen met veel glas. Ook het terras zal worden opgeknapt.

Snoephuisje

Lees meer...

Een Publieke Bomenschouw

Door op de boom te kloppen wordt een echogolf opgewekt en geanalyseerd

Vondelpark: 7 December 2019

Bomen in het Vondelpark worden niet oud. Het park is gebouwd op een veenmoeras. Het heeft slappe zurige grond, hoog grondwater, en door de bezoekersdruk en zwaar verkeer is de toplaag samengedrukt. En door de afgelopen droge zomers is de bodem sterk ingeklonken. Door al deze factoren worden de bomen in het park niet oud, gemiddeld rond de 50 tot 70 jaar.

Na ongeveer 50 jaar wordt de boom ziek, wortels worden aangetast door het vocht in de bodem, de bast beschadigt waardoor de boom bevattelijk wordt voor schimmels. Het hout gaat dan rotten en na gemiddeld 70 jaar valt hij om.

Voordat het zover is moet er een noodkap toegepast worden. Alle bomen in het park (en in de gehele stad) worden jaarlijks gecontroleerd, en de zwakke bomen zelfs vaker. Dan komt er een kaplijst uit. Daar staan dan tientallen bomen op -soms wel tegen de 100, wat onder het publiek tot veel beroering leidt.

De Vrienden van het Vondelpark hebben naar aanleiding van de vorige kaplijst een contra-expertise laten uitvoeren. Daarbij bleek inderdaad dat bij een paar bomen een kap nog niet helemaal nodig bleek. De vereniging oogstte met deze actie veel succes in de media en onder het publiek. Maar helaas zul je zien dat deze bomen over een jaar of wat alsnog op de noodkaplijst komen. De hele procedure zal uiteindelijk niets blijken op te leveren.

Een bomenschouw

Lees meer...

Nieuwe Bijenkorf van Smart Beeing

De Nieuwe Bijenkorf

Vondelpark: 7 July 2019

Op de Schapenweide (dit is dezelfde weide waar ook de ooievaars broeden) is kort geleden een bijzondere bijenkorf geplaatst. Het is een handgemaakte rieten korf, die geplaatst is onder een indrukwekkende houten stellage.

In de korf huist een honingbijenvolk die ooit in het wild aangetroffen werd. Volgens de imker zijn de bijen donker-zwart van kleur, wat duidt op dat ze enigszins verwilderd zijn.

De korf was bij plaatsing helemaal leeg, de bijen gaan zelf hun raten aanmaken. De honing zie ze dan verzamelen mogen ze zelf houden, de honing wordt door mensen niet geoogst. Hoewel de Schapenweide vol met bloemen staat, worden de bijen de eerste weken nog even bijgevoerd via een emmertje suikerwater.

De club met naam Smart Beeing heeft deze korf geplaatst.

Lees meer...

HELP - Ik Heb een Pad in de Tuin!

Veel tuinen in Zuid zijn niet paddenvriendelijk

Vondelpark: 1 April 2018 door de Werkgroep Paddentrek

Deze hulpkreet krijgen de vrijwilligers die bezig zijn met de paddentrek in het Vondelpark vaak. Daarom heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid een werkgroep opgericht om bewoners met deze vraag te hulp te staan. Het is namelijk wettelijk verboden padden en kikkers te vangen en ergens anders uit te zetten. Ze horen in uw tuin, en sterker nog; het is goed voor uw tuin om deze dieren te hebben. Padden en kikkers zijn enorme veelvraten, en daarom zult u veel minder last hebben van slakken en insecten, en ander klein levend gekruip.

De werkgroep bestaat uit ervarings-deskundigen die ook helpen bij de paddentrek in het Vondelpark, en bereid zijn bij u langs te komen om tips te geven hoe u uw tuin padvriendelijk kunt inrichten. En wees gerust, u hoeft van uw tuin geen veenmoeras of een jungle te maken, meestal zijn een paar aanpassingen voldoende.

Heeft u een amfibie-vriendelijke tuin, dan is de werkgroep ook geïnteresseerd om van u te horen welke voorzieningen u heeft getroffen, en hoe dat werkt.

Op de foto van Google-Satellite ziet u dat de tuinen in Zuid behoorlijk versteend zijn. Er kan nog heel wat gewonnen worden.

Lees meer...

Naar boven