Nieuws uit het Vondelpark

Nieuws en Feiten op hetVondelpark.net

Fototentoonstelling in het Thema Depressie

Borden met portretten

Vondelpark: 10 oktober 2020

Gisteren werd in de buurt van het Paviljoen een fototentoonstelling met thema Depressie geopend. Hier zie je portretten van mensen die aan een vorm van depressie lijden, met hun verhaal. De galerij van portretten is georganiseerd door Open Mind, een organisatie die opkomt voor hun belangen.

Die portretten zijn nou niet zo interessant om helemaal een omweg te moeten lopen. Wij vragen ons af wat het verband is van deze borden met het Vondelpark, en eerlijk gezegd hopen wij dat ze snel weer weggehaald worden.

Lees meer...

Eerste Bodemdiertjesdag op de Koeweide

Bodemdieren zoeken in een hooi opslag

Vondelpark: 29 september 2020

Afgelopen zondag vond de landelijke Bodemdiertjesdag plaats. Dit jaar werd het voor het eerst georganiseerd door GroeneBuurten op de Koeweide, ondersteund door een grote groep natuurgidsen.

Het was de eerste keer en het was niet heel erg druk, maar de kinderen die kwamen zoeken deden de meest opzienbarende ontdekkingen. Verspreid langs het natuureducatiepad door de normaal afgesloten Koeweide waren enkele dagen van tevoren planken, hooistapels en dergelijke aangelegd, met de bedoeling dat de diertjes zich daaronder zouden verzamelen. En dat deden ze ook. De jonge natuuronderzoekers kregen een jampotje mee, en gingen onder leiding van een natuurgids op zoek. Gelukkig had het de dagen ervoor flink geregend, dus was er volop te vinden. De potjes werden al gauw gevuld met regenwormen, slakken, pissebedden, mieren, lieveheersbeestjes en andere kevertjes, en interessante larven. Daarna werden voor de wetenschap de beestjes uitgebreid bestudeerd en beschreven, waarna alles weer de vrijheid terugkreeg.

Wegens het grote succes is besloten het volgend jaar dit weer te organiseren.

Lees meer...

De Natte Herfst van 2020

Zwammen aan de voet van esdoornen

Vondelpark: 9 september 2020

Door de natte herfst staat het park nu vol met de meest mooie paddenstoelen. Een lange wandeling wordt beloond met een fantastische ontdekkingstocht.

Zoals hier bij het sportveldje De Klomp. Daar zie je enkele zilveresdoorns met prachtige tondelzwammen aan de voet. De betroffen bomen waren al ziekelijk, dat zie je aan de kale takken.

Lees meer...

Klimtorens bij Vondeltuin opgeknapt

De Klimtorens bij de Vondeltuin

Vondelpark: 7 augustus 2020 door amsterdam.nl

De klimtorens in het Vondelpark naast de zandbak bij de Vondeltuin (ingang Amstelveenseweg) zijn weer open. De afgelopen tijd zijn ze gerepareerd en opgeknapt. Er werd meteen dankbaar gebruik van gemaakt.

De plek rondom de torens wordt nog verder ingericht. Het idee is om op deze locatie in het park het natuurspelen te bevorderen. De uitvoering vindt plaats in 2021.

Klauterpad

Even verderop in het Vondelpark is het klauterpad al een tijdje verdwenen. Deze speelplek was sinds de opening in 2011 heel populair bij kinderen. Door het vele geklauter was het bouwwerk versleten. Voor de kinderen was het niet veilig meer. Het moest dus worden vervangen. De gemeente gaat een zelfde soort klimtoestel terugplaatsen, maar deze keer met gebruik van duurzame materialen. Waarschijnlijk is het nieuwe klauterpad in het eerste kwartaal van 2021 klaar.

Lees meer...

Mat, Cristiane en Caroline

Drie ooievaars worden geringd

Vondelpark: 28 juni 2020, bijgewerkt dinsdag, 25 augustus 2020

Dit zijn de namen van de jonge ooievaars die op het nest van de Schapenweide geboren zijn. Dat wil niet zeggen dat er 1 jongen en 2 meisjes zijn, want het geslacht is niet vastgesteld. Een van de ooievaars is vernoemd naar Mat Janssen, die zich jarenlang heeft ingezet voor het welzijn van de Vondelpark ooievaars.

Het ringen vond plaats op vrijdag, 12 juni 2020 en ging met een klein publiek van genodigden. De drie ooikuikens werden met een hoogwerker uit het nest gehaald, en onder toezicht van de ouders die het proces nauwlettend vanuit een boom volgden, werden ze gewogen, gemeten en geringd. Dat maakt het mogelijk dat ze over hun zwerftocht naar Zuid Europa gevolgd kunnen worden. De jongen maakten een gezonde indruk, de oudste was al bijna te groot om geringd te worden en stribbelde een beetje tegen.

De resultaten van de metingen waren:

NaamRingVleugelSnavelKop en SnavelTarsusGewichtOpmerking
Cristiane6E53130084148147259915 juli verdwaald, 24 juli terug op nest
Mat6E53239195158187318011 juli verkeerde landing, 24 juli terug op nest
Caroliene6E533428103187221372518 juli waargenomen in Assendelft

Maten im millimeter en gram

Daarna werden de jonge vogels weer voorzichtig op het nest teruggebracht met de hoogwerker.

Lees meer...

Park Komende Zomer bij Mooi Weer Deels Gesloten

Burgerlijke ongehoorzaamheid bij de ingang Kattenlaan

Vondelpark: 13 juni 2020, bijgewerkt op vrijdag, 7 augustus 2020

De komende zomer zal bij mooi weer het park gedeeltelijk afgesloten worden, zo is te lezen in een brief die Stadsdeel Zuid stuurt aan alle omwonenden van het park. In de weekenden als de temperatuur boven de 20 graden zal komen, en zelfs doordeweeks als de temperatuur boven de 25 graden komt. Een gedeeltelijke afsluiting betekent dat alleen de ingangen Stadhouderskade en Amstelveenseweg, Emmalaan, van Eeghenstraat en Vondelstraat geopend zullen zijn. En inmiddels ook de Kattenlaan. De bezoekers worden bij de ingangen per camera geteld, en als er teveel zijn wordt de toegang voor fietsers gesloten, en mogen er alleen mensen te voet in als er net zoveel weer uitgaan.

Reden daarvoor is de drukte die verwacht gaat worden, in combinatie met de gestelde corona-regels. De ziekte die het virus veroorzaakt is ernstig, met soms de dood tot gevolg. Daarvoor is het noodzakelijk voor jezelf en anderen dat je alles doet om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas kan je in het hele park zien dat slechts weinigen zich hieraan storen, en in combinatie met een falende handhaving aan de kant van de gemeente gaat het helemaal mis.

Situatie in West

Lees meer...

Herintroductie van Koeien en Schapen

Oude foto met raskoeien op de Koeweide

Vondelpark: 24 mei 2020

In het Vondelpark is de gemeente tot voornemen om koeien en schapen te laten grazen op de Koeweide en Schapenweide. Dit om het natuurlijk begrazen te bevorderen. Vanaf 1 juli 2020 tot en met maart 2021 zullen de dieren grazen.

Men wil dit doen om de naam van de Koeweide weer eer aan te doen waar vroeger ook koeien liepen. De mensen van de werf hoeven dan niet de grote weide twee keer extra te maaien. Hierdoor kunnen de medewerkers andere ecologische werkzaamheden uitvoeren die anders blijven liggen om zodoende de ecologische zones in Amsterdam Zuid te bevorderen. De koeien en schapen hoeven niet bijgevoerd te worden, ze zijn zelfredzaam. Alleen bij hele slechte winterse periode (veel sneeuw en vorst) zullen de beheerders de dieren bijvoeren en water geven.

Lees meer...

Werkzaamheden voor 2020 Bekendgemaakt

Plattegrond uit de Kansenkaart

Vondelpark: 12 maart 2020

Op regelmatige basis komen vertegenwoordigers van diverse belanghebbenden in het Vondelpark samen in vergadering. Deze zogenaamde stakeholders hebben in meerdere brainstormsessies een Kansenkaart voor het Vondelpark opgesteld. Dit is een korte en bondige opsomming van kansen, uitdagingen en problemen in het park. Op deze kansenkaart staan al deze punten vermeld in een overzichtelijk schema, en de locaties daarvan staan in een plattegrond. (Klik op de kaart voor een vergroting).

Naar aanleiding van deze kansenkaart hebben de stakeholders een prioriteitsplan opgezet, en deze zijn door Rashna Kadier -die namens de gemeente in deze club optreedt, uitgewerkt in een soort van actieplan voor dit jaar. Voor onze lezers geven wij inzage in deze plannen, zodat u weet wat er dit jaar gaat gebeuren.


Lees meer...

De Klimbrug Wordt Vernieuwd

Laatste uren van de Klimbrug

Vondelpark: 27 december 2019, bijgewerkt op vrijdag, 7 augustus 2020

In 2010 werd de Klimbrug geopend. Het was een luchtbrug, verscholen tussen de bomen, waar kinderen in konden klimmen om de bomen op gelijke hoogte te kunnen bekijken. En op sommige plekken kon je tussen de bomen door genieten van het uitzicht op de Speelweide.

Het werd intensief gebruikt, wat tot slijtage leidde. Vanwege veiligheidsoverwegingen moest het bouwwerk op korte termijn weggehaald worden. En dat is inmiddels gebeurd.

De foto (Gemeente Amsterdam) is vlak voor de sloop gemaakt. Op de achtergrond het gele sloopapparaat die de brug neer zou halen.

De gemeente plaatst eenzelfde soort luchtbrug terug dat langer mee gaat dan de vorige. Ook is er de eis voor gebruik van duurzame materialen. Voor het toestel moet dan ook een nieuw ontwerp komen. Naar verwachting is de nieuwe klimbrug pas in het jaar 2021 weer herbouwd.

Lees meer...

Een Publieke Bomenschouw

Door op de boom te kloppen wordt een echogolf opgewekt en geanalyseerd

Vondelpark: 7 december 2019

Bomen in het Vondelpark worden niet oud. Het park is gebouwd op een veenmoeras. Het heeft slappe zurige grond, hoog grondwater, en door de bezoekersdruk en zwaar verkeer is de toplaag samengedrukt. En door de afgelopen droge zomers is de bodem sterk ingeklonken. Door al deze factoren worden de bomen in het park niet oud, gemiddeld rond de 50 tot 70 jaar.

Na ongeveer 50 jaar wordt de boom ziek, wortels worden aangetast door het vocht in de bodem, de bast beschadigt waardoor de boom bevattelijk wordt voor schimmels. Het hout gaat dan rotten en na gemiddeld 70 jaar valt hij om.

Voordat het zover is moet er een noodkap toegepast worden. Alle bomen in het park (en in de gehele stad) worden jaarlijks gecontroleerd, en de zwakke bomen zelfs vaker. Dan komt er een kaplijst uit. Daar staan dan tientallen bomen op -soms wel tegen de 100, wat onder het publiek tot veel beroering leidt.

De Vrienden van het Vondelpark hebben naar aanleiding van de vorige kaplijst een contra-expertise laten uitvoeren. Daarbij bleek inderdaad dat bij een paar bomen een kap nog niet helemaal nodig bleek. De vereniging oogstte met deze actie veel succes in de media en onder het publiek. Maar helaas zul je zien dat deze bomen over een jaar of wat alsnog op de noodkaplijst komen. De hele procedure zal uiteindelijk niets blijken op te leveren.

Een bomenschouw

Lees meer...

Nieuwe Bijenkorf van Smart Beeing

De Nieuwe Bijenkorf

Vondelpark: 7 juli 2019

Op de Schapenweide (dit is dezelfde weide waar ook de ooievaars broeden) is kort geleden een bijzondere bijenkorf geplaatst. Het is een handgemaakte rieten korf, die geplaatst is onder een indrukwekkende houten stellage.

In de korf huist een honingbijenvolk die ooit in het wild aangetroffen werd. Volgens de imker zijn de bijen donker-zwart van kleur, wat duidt op dat ze enigszins verwilderd zijn.

De korf was bij plaatsing helemaal leeg, de bijen gaan zelf hun raten aanmaken. De honing zie ze dan verzamelen mogen ze zelf houden, de honing wordt door mensen niet geoogst. Hoewel de Schapenweide vol met bloemen staat, worden de bijen de eerste weken nog even bijgevoerd via een emmertje suikerwater.

De club met naam Smart Beeing heeft deze korf geplaatst.

Lees meer...

HELP - Ik Heb een Pad in de Tuin!

Veel tuinen in Zuid zijn niet paddenvriendelijk

Vondelpark: 1 april 2018 door de Werkgroep Paddentrek

Deze hulpkreet krijgen de vrijwilligers die bezig zijn met de paddentrek in het Vondelpark vaak. Daarom heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid een werkgroep opgericht om bewoners met deze vraag te hulp te staan. Het is namelijk wettelijk verboden padden en kikkers te vangen en ergens anders uit te zetten. Ze horen in uw tuin, en sterker nog; het is goed voor uw tuin om deze dieren te hebben. Padden en kikkers zijn enorme veelvraten, en daarom zult u veel minder last hebben van slakken en insecten, en ander klein levend gekruip.

De werkgroep bestaat uit ervarings-deskundigen die ook helpen bij de paddentrek in het Vondelpark, en bereid zijn bij u langs te komen om tips te geven hoe u uw tuin padvriendelijk kunt inrichten. En wees gerust, u hoeft van uw tuin geen veenmoeras of een jungle te maken, meestal zijn een paar aanpassingen voldoende.

Heeft u een amfibie-vriendelijke tuin, dan is de werkgroep ook geïnteresseerd om van u te horen welke voorzieningen u heeft getroffen, en hoe dat werkt.

Op de foto van Google-Satellite ziet u dat de tuinen in Zuid behoorlijk versteend zijn. Er kan nog heel wat gewonnen worden.

Lees meer...

Naar boven