Vondel Lekt!

Deelnemers aan Vondel Lekt (Foto: Hearushere)

Vondelpark: 30 oktober 2014 door Merel Willemsen

Op vrijdag, 31 oktober 2014 wordt in het Vondelpark in Amsterdam de applicatie Vondel Lekt! gelanceerd. Vondel Lekt! voert je mee langs de beelden in het Vondelpark. Deze kunstwerken worden tot leven gebracht door ze een stem te geven.

De lancering vindt vanaf 21 uur plaats in het VondelCS paviljoen.

Halloween

Zaterdag 1 november is het Halloween; de dag dat de geesten van de overledenen terugkeren om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Ook de beelden in het Vondelpark komen die dag tot leven en spreken de bezoekers toe.
Zo nodigt de Stedenmaagd je enigszins onvriendelijk uit het park te bezoeken, zit Vondel te klagen en te mopperen op zijn stoel en ontdek je een versteend meisje onder de Vondelbrug via de Vondel Lekt! applicatie.

De applicatie neemt de gebruiker niet mee op een bepaalde route, maar past zich juist aan de route van de gebruiker aan. Op de specifieke GPS locaties van de beelden in het park zijn verhalen geplaatst die de gebruiker via de applicatie te horen krijgt wanneer deze dicht genoeg in de buurt is. Hoe dichter in de buurt, hoe luider het geluid. De gebruiker wandelt van het en naar het andere verhaal en creëert zo zelf een unieke audiotoer.

Ook nietsvermoedende bezoekers van het park kunnen onderdeel worden van de audiotoer. Als zij een bluetooth-telefoon bij zich hebben, kan de app dit signaal opvangen en er willekeurige verhalen aan koppelen. Zo worden deze bezoekers zonder zich er zelf bewust van te zijn verhalenvertellers. De makers van de app willen op deze manier gebruik maken van drukte in het Vondelpark vol hardlopers, ouders met kinderen, toeristen en hond-uitlaters met mobiele telefoons op zak. Met dezelfde techniek en het gebruik van iBeacons kunnen nu ook gemakkelijk indoor audio belevingen gecreëerd worden.

Torenkamer

Dit project is tot stand gekomen in de Torenkamer van het VondelCS paviljoen in het Vondelpark. In deze Torenkamer verblijft elke week op uitnodiging van het radioprogramma Opium op 4 een andere kunstenaar. Naast radio interviews en een item op AT5 wordt de week beschreven in een blog op de website van radio4.

Dit is een project van Klasien van de Zandschulp en Merel Willemsen.

Bekijk het Youtube filmpje

En hier de website van het project


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha