Vogeleiland Belast het Park

Zwaar materieel bij plaatsing kunstwerk

Vondelpark: 31 augustus 2021

Een van de grootste problemen voor het park is de bodemgesteldheid. De bodem bestaat hier uit zachte veengrond, en als er gewicht op komt te staan drukt het samen. Niet alleen verzakt de bodem en dus wordt het grondwater hoger, maar ook de oppervlakte wordt samengedrukt waardoor water en lucht er niet meer doorheen komen en ook de haarvaten van de wortels kapotgedrukt worden. Met als gevolg dat de wortels zwakker worden, planten sterven en bomen uiteindelijk omvallen.

Al sinds de oprichting van de vereniging Vrienden van het Vondelpark staat dit probleem bij het wethoudersoverleg hoog op de agenda. En steeds worden goede voornemens afgesproken om in ieder geval zwaar vrachtverkeer uit het park te weren. Maar telkens blijkt er in de praktijk niets van terecht te komen. Bij de voorbereiding van de marathon, opbouwen van het Volt-theater, bevoorrading van de Horeca, ophalen van de afval, schoonmaken van de toiletten, steeds zie je dat met onnodig grote en zware vrachtwagens door het park gereden wordt.

Zo ook bij het plaatsen van een nieuw kunstwerk in de Zochervijver bij de ingang Amstelveenseweg. Daar werd op dinsdag, 24 augustus 2021 met veel materieel geweld een drijvend eiland geplaatst. Enkele zware vrachtwagens, een oplegger, een hijskraan; er waren wel platen gelegd, maar die maken het gewicht van de vrachtwagens niet minder.

Het kunstwerk drijft nu in deze vijver, Een voorlichtingsbord geeft aan welk vogeltje waar zou moeten komen te zitten -duidelijk als de Engelse namen weet te vertalen. Jammer dat de kanten zo hoog zijn dat waterdieren er niet op kunnen kruipen.

Twee jaar geleden vatte ik al ongeveer het zelfde idee op. Ik had met mijn excursies wat geld over, en wilde het besteden aan het plaatsen van enkele piketpaaltjes in de vijvers zodat vogels erop zouden kunnen uitrusten, en trapjes aan de eilanden om amfibieën en schilpadden de mogelijkheid te geven de steile oevers te beklimmen. Ik had al een ecologische aannemer die eerder klusjes in het park deed gevonden die het voor een paarhonderd euro wilde uitvoeren. Maar tijdens een gesprek met een hoge ambtenaar bleek dat men er niets voor voelde. "Het zou alleen maar aalscholvers makkelijk maken om de vijvers van vis leeg te vissen", was het argument. Nu kan het dus wel.


52.3559,4.8569
Het Vogeleiland
Louis - 31 augustus 2021 om 21:20
Ik heb een vraag. Of liever: de kleinkinderen hebben een vraag.

In het water aan de westkant bouwen jullie een nieuw eiland. Super! Het park is zo gaaf. We zijn er bijna dagelijks! Maar.. . Het bijbehorende bordje is alléén in het Engels. Mijn geïnteresseerde kleinkinderen gingen gelijk kijken. Zij kunnen lezen, maar hebben nog geen Engelse kennis. Teleurgesteld vroegen zij: wat staat hier? Nu kunnen we lezen en dan schrijven ze zo! Nou ja! Komt er ook een Nederlandse uitleg bij het nieuwe eiland?


Categorie: 2021 | Kunst