Vogelbank Wint Prijs

Vondelpark: 14 februari 2009

Het winnende ontwerp

Afgelopen vrijdag werd in het architectuurcentrum Arcam door de jury het beste ontwerp van de ontwerpwedstrijd voor het Vondelparkmeubilair bekendgemaakt.

De wedstrijd loopt al lange tijd. In september 2007 kondigden we de inschrijving voor de wedstrijd aan, en in augustus 2008 was er een tentoonstelling van de genomineerde ontwerpen, wij publiceerden onze eerste indruk erover.

Het verkozen ontwerp -van Anouk Vogel- bestaat slechts uit drie objecten. Een bank (zie foto), een kiosk en een lantaarnpaal. Het moeilijkste onderdeel, een ontwerp van een degelijke prullenbak, ontbreekt helaas.
De bank doet denken aan aan de Art Deco bankjes in de Parijse parken. maar hier is het van alle finesses ontdaan en verworden tot een soort van Anton-Pieck-stijl, met kronkelende takjes en diertjes erin. Als die rare ornamenten worden weggelaten, en het voor kleine kinderen gevaarlijke gat tussen rugleuning en zitting wordt opgevuld, zou het een passend model voor het park worden.
-Maar ja, dan zijn we weer terug bij het ontwerp van de bankjes die er nu al staan.

De kiosk doet denken aan aan een kubus met een camouflagenet erover. Voordeel is dat het niet opvalt, en de buitenkant niet interessant is voor grafitty spuiters en poster plakkers.

Het derde object, de lataarnpaal, is bijzonder omdat het de enige is van alle inzendingen die klassiek van boven naar beneden schijnt vanaf een licht gekromde paal.
Bovenin iedere paal is een ornament in de vorm van een plant, vogel, of ander dier. Van ons hoeft dat ook niet. Ons voorstel is bovenin de mast een zitstokje aan te brengen, zodat er vaak een echte vogel aan te treffen zal zijn.

Vlak nadat de jury haar uitgebreid gemotiveerde uitslag bekend had gemaakt, werd de wethouder -Paul van Grieken op het podium ontboden om publiekelijk te verklaren het winnende ontwerp ook daadwerkelijk in het park toe te passen. Paul zegde hierop toe een prototype van de vogelbank enige tijd in het park te plaatsen om te zien hoe het in de praktijk zal uitwerken. Daarbij liet hij doorschemeren dat een aanpassing aan het ontwerp mogelijk is.

We zijn benieuwd en kijken uit naar het eerste vogelbankje.