Het Gevecht Tegen Omvallende Bomen

Veenreus houdt omvallende boom tegen

Vondelpark: 26 december 2014

Een boom in het Vondelpark wordt over het algemeen niet ouder dan zo'n 50 tot 70 jaar. Als het tegen die tijd niet preventief gekapt wordt zal het omvallen, of zal het vergaan door zijn rottende wortels. De reden voor deze vroegtijdige dood is dat de grond in het park te slap en te vochtig is. Als de boom niet tijdens een storm plotseling omvalt, zal het heel langzaam steeds schever gaan staan. Loop maar eens rond en let erop, voorbeelden ten over.

Er is weinig aan te doen, het Vondelpark is een veenweidegebied, en eigenlijk helemaal niet geschikt voor bomen.

Maar toch is er plotseling redding voor een prachtige sier-es. Een veenreus kroop kort geleden plotseling uit de modder om deze boom te behoeden om nog de laatste finale paar meters om te vallen. Met ferme en niet aflatende kracht houdt hij het tegen.

Deze boom is de laatste van een klein groepje sierbomen, die vooral in het najaar opvielen door hun prachtige herfstkleuren. De boom is in zijn jonge jaren ge├źnt, dat kun je goed zien bij de overgang van de ruwe bast naar de gladde bast.

Niet alleen daar, maar ook op het schiereilandje tegenover het Paviljoen is een arm van een veenreus opgestegen om een omvallende boom aldaar tegen te houden. Hier zie je alleen de arm, de rest van de veenreus is nog lekker warm in de veenmodder.

Waar de reus vandaan komt is niet helemaal duidelijk.


52.359529,4.8706865
Hier steeg de veenreus uit de grond

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2014 | Bomen | Kunst | Bezoek