Fundamenten Vondelfontein Gelegd

Vondelpark: 26 november 2006

Presentatie van de fontein in 2003

Vorige week werden de fundamenten voor de nieuwe Vondelfontein geslagen. De Vondelfontein wordt een kopie van een drinkwaterplek die tot 1947 schuin tegenover het Vondelpark Paviljoen gestaan heeft.

De oorspronkelijke fontein werd in 1870 geschonken aan het Vondelpark door de familie van Eeghen. Het ontwerp is van de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers, die het waarschijnlijk als oefening voor zijn neogotische bouwstijl gebruikt heeft. De fontein was aangesloten op het duinwaternet, en was vermaard om zijn goede kwaliteit van het water. Helaas was de gebruikte zandsteen van mindere kwaliteit, zodat het uiteindelijk wegens bouwvalligheid gesloopt moest worden.

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark kwam enkele jaren geleden via een prentbriefkaart op het spoor van de fontein, en besloot toen zich in te zetten een replica terug te plaatsen. In november 2003 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op bijna de originele plek een ruw model van de fontein geplaatst. Een aparte stichting heeft vervolgens voldoende geld ingezameld om de bouw mogelijk te maken.

Wij houden u op de hoogte, heeft u nog foto's of ander materiaal van deze fontein, stuurt u het dan naar ons op.


Categorie: 2006 Fontein