Eerste Nieuwe Vogelbank Onthuld

Vondelpark: 23 januari 2011

Nieuwe parkbank

Stadsdeel Zuid en stichting Hart voor het Vondelpark presenteerden afgelopen donderdag middag het eerste nieuwe meubelstuk van het gerenoveerde Vondelpark: de Vogelbank.
In 2009 wonnen de ontwerpers Anouk Vogel en Johan Selbing de internationale prijsvraag die door voormalig Stadsdeel Oud-Zuid en de stichting was georganiseerd voor nieuw meubilair in het park.
Stadsdeelwethouder Joep Blaas: "Het is nog toekomstmuziek, het Vondelpark met dit prachtige meubilair. De stichting Hart voor het Vondelpark gaat zich wederom inzetten voor fondswerving om de productie en plaatsing van het nieuwe meubilair mogelijk te maken. Daarom willen we de vele bezoekers nu al een kijkje in de toekomst geven in de hoop hen te verleiden tot een donatie."

Al eerder berichtten wij over hoe de jury deze Vogelbank verkoos boven vele andere ontwerpen. De redactie was al niet zo positief over het jury-oordeel, en daarom waren wij heel erg benieuwd om te zien hoe de bank er in het echt uitziet. De bank is geplaatst vlak bij de drinkwaterfontein, en is inmiddels in bezit genomen door de vaste Vondelparkbewoners die graag willen onderhandelen over de prijs voor een foto van de bank...

De uitvoering van de bank is een stuk simpeler dan het ontwerp dat de juryprijs won. Maar toch straalt het nog steeds de nep-romantiek uit die beter pas in de Efteling dan in een statig landschapspark. Het lollige ornament met de twee vogeltjes aan de zijkant was al een dag na de opening eraf geknakt. Mogen we hopen dat het hierbij blijft.

Nog steeds is de opening tussen de zitting en de rugleuning zo groot dat er makkelijk tassen en peuters doorheen kunnen vallen. Dit bezwaar hebben we al op meerdere plaatsen gehoord, maar helaas is het ontwerp nog niet aangepast.

Gelukkig blijven we het voorlopig nog lange tijd doen met de prima bankjes die we nu nog hebben, want geld voor de Vogelbankjes is er niet. De nieuwe bankjes moeten worden bekostigd uit particuliere donaties. De Stichting Hart voor het Vondelpark is opgericht om gelden voor onder andere dit project te financieren.

Laatste Nieuws

De drinkwaterfontein is sinds enige maanden ook gevandaliseerd. Het hele bouwwerkje is een exacte kopie van het vorige beeld (inclusief de historische fouten). Alleen de spits was origineel. Het was een antiek kruisje of lelietje dat uit de sloop van een oude kerk was overgebleven. Het pronkte eerst nog bovenop de fontein. Nu is het weg. Gewoon afgebroken door koperdieven.

peter wisselo - 24-01-2011 15:53

wat een zure reactie.het lijkt wel afkomstig van een of meer bejaarden,die misschien hoognodig eens naar de efteling moeten.kijk je wat vrolijker de wereld nepgasten.

'''hamer beitel - 24-01-2011 19:34

is dat nou alles? wat een opwinding! zijn die oude bankjes toch net zo goed, en inderdaad veiliger voor kleuters en tassen ed.

Categorie: 2011 Meubilair