Drinkwaterfontein Bijna Klaar

Vondelpark: 12 juni 2009

drinkfontein in aanbouw

Op vrijdag 19 juni om 13.30 uur wordt tegenover het paviljoen Vondelpark op een feestelijke wijze de drinkwaterfontein heropend. De onthulling zal plaatsvinden om 14 uur door onze burgemeester Job Cohen, en vervolgens wordt het overgedragen aan Paul van Grieken, wethouder van stadsdeel Oud-Zuid.

Deze drinkwaterfontein is een replica van een fontein gebouwd door Pierre Cuypers die op ongeveer dezelfde plek stond. Het water uit deze bron was van uitstekende kwaliteit, omdat dit Duinwater was, in tegenstelling tot Vechtwater, waar het grootste deel van de stad het moest mee doen. De populaire fontein werd al gauw Kraantje Lek genoemd, of soms het Roomse fonteintje.
De laatste naam dankt de fontein aan het feit dat Cuypers katholiek was. Hij was ook de architect van de nabijgelegen kerk, het Rijksmuseum en het Centraal Station.

Ergens in de jaren '40 werd de oude fontein wegens bouwvalligheid gesloopt.
Robert Reinders Folmer, voormalig voorzitter van de Vrienden van het Vondelpark, ontdekte in een boekwinkel een prentbriefkaart met een afbeelding van de fontein, en meteen was het idee geboren dit monumentje terug te plaatsen.
Helaas was er niets meer van over, en daarna kwam het plan een replica van de fontein te maken. Hiervoor werd een stichting opgericht. Na een donatie van een reclamebureau werd het mogelijk een architect in te huren, en met de bouwtekeningen werd verder gezocht naar sponsors. Dit werden aannemers en een waterleidingbedrijf, die hun bijdrage ook in natura leverden. Op de foto de fontein in aanbouw.

Laatste nieuws

Foto's van de opening zijn te zien op flickr.