Boekje In Het Vondelpark Heruitgegeven

Band van het Boekje In Het Vondelpark

Vondelpark: 6 september 2013 door Bart Nooij (SOOZ)

Een van de mensen die het leven wat aangenamer en groener weet te maken is Hans Homburg. Hij is een van de vrijwilligers die met regelmaat op werkochtenden op de Koeienweide is te vinden. Of je komt hem opeens tegen in het Vondelpark met een fotocamera om zijn nek, inclusief een enorme teletoeter, om mooie natuurplaatjes te maken. Een echte natuurman dus.

Onlangs heeft Hans het bijna vergeten boekje In het Vondelpark van E. Heimans en Jac. P. Thijsse uit 1901 herontdekt en heeft hij alles in het werk gesteld om dit oude, maar interessante boekje onder de aandacht te brengen van een breed publiek. In samenwerking met de Heimans en Thijsse Stichting heeft hij het boekje gedigitaliseerd en ter ondersteuning ervan een website gemaakt: http://www.inhetvondelpark.nl . Hier is informatie te vinden over de inhoud van het boekje, zijn oude ansichtkaarten en recente foto’s te vinden, bevindt zich een lijst met alle 135 boomsoorten die op de kaart staan en kan men ook een door Hans vernieuwde plattegrond 2013 inzien of gratis downloaden. Daarnaast kan men het laatste nieuws lezen en is er een link naar de Heimans en Thijsse Stichting. Bovendien kan men voor vragen en opmerkingen via de website contact opnemen met Hans.

In het Vondelpark is een monument van natuurkennis met een uitgesproken mening ten gunste van ecologisch beheer. Het is ook een soort studieboek geworden, want er is een uitgebreide woordenlijst aan gekoppeld met daarbij de mogelijkheid studiekaarten te gebruiken. Er staan ook twee oude plattegronden uit 1865 en 1901 in. In het laatste aanvullende hoofdstuk zitten twee kaarten die het verschil tussen 1901 en 2013 laat zien en een recente plattegrond met zo'n 120 boomsoorten en daarbij in welk jaar ze geplant zijn.

De site is zo gemaakt dat hij op de Mac, PC, een tablet en een telefoon goed te lezen is, en de plattegronden zijn te downloaden als PDF-bestand. Het boekje is ook via de App iBooks op de iPad te verkrijgen in de iBookstore van Apple.Categorie: 2013 | Literatuur